Zagreb domaćin samita Krimske platforme o pomoći Ukrajini

Jandroković i Stefančuk dočekali su šefove delegacija Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Region 25.10.2022, 10:35 26.10.2022, 13:06
Zagreb domaćin samita Krimske platforme o pomoći Ukrajini
© AA

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefančuk otvorili su u utorak u Zagrebu prvi parlamentarni samit Krimske platforme, ovogodišnji najveći sastanak uživo predsjednika parlamenata. 

Jandroković i Stefančuk dočekali su šefove delegacija Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Gordan Jandroković, predsjednik hrvatskog Sabora, rekao je da je Hrvatska ponosna što je mogla organizovati zajedno s Ukrajinom ovaj samit u Zagrebu.

- Snaga i postojanost ukrajinskog naroda danas je u svijetu predmet divljenja, rekao je Gordan Jandroković, dodajući da ga duh ukrajinskog naroda snažno podsjetio na duh hrvatskog naroda od prije tridesetak godina.

Istakao je da ne treba čuditi poseban hrvatski senzibilitet za ukrajinsku borbu niti njihova želja da pomognu, humanitarno, finansijski, tehnički, politički i u svakom drugom smislu.

- Današnji međunarodni položaj Republike Hrvatske najzornije pokazuje da je i nakon najtežih stradanja moguće ići snažno naprijed, rekao je Jandroković.

Podsjetio je da su ruski postupci doveli do toga da dvije zemlje podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u, a da niko ne bi smio imati dileme na koju stranu stati u ovom sukobu.

Smatra da Rusija pokazuje znakove očaja, a da cijeli svijet gleda herojstvo ukrajinskog naroda, piše AA. 

- Nemojmo posustati u pomoći Ukrajini do konačne pobjede, rekao je Jandroković.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk izrazio je zadovoljstvo što je u Zagrebu sa ukrajinskim izaslanstvom, gdje je kako je kazao osjetio toplu dobrodošlicu. Kako je kazao, siguran je da će inauguralan sastanak biti plodonosan.

- Mi slijedimo vaš put dragi učesnici. Velika je zastupljenost Ukrajine na ovom skupu. Inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Zelenski je opšteprihvaćena i da se geografski širi. Vi parlamentarci ste prihvatili parlamentarnu dimenziju. Put parlamentarne platforme, ne samo u smislu Ukrajine, već i međunarodno su sigurnosni ciljevi, a to je deokupacija poluotoka Krima i vraćanje pod ukrajinski integritet, rekao je Stefančuk.

Rekao je Ukrajina prolazi kroz najgora vremena u svojoj istoriji te je izrazio uvjerenje da će njegov narod na kraju uspjeti.

- Ova platforma govori o povratku Krima Ukrajini. Ne govorimo samo o okupiranoj teritoriji već govorimo o tome šta će se dogoditi poslije. Verhovna rada Ukrajine rade na tome da poslije rata uspješn reintegriraju ta područja. Da se demilitizira poluotok, da se onemogući daljnji razvoj svega. Imamo viziju koji su neophodni pokreti. Vjerujem da ćemo u budućnosti realizirati taj plan. Ukrajina želi mir, rekao je Stefančuk.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini.

Kako je kazao, konferencija se održava dok traju brutalni napadi dronovima samoubicama na Ukrajinu, kako bi prije zime počinili što veću štetu.

- Ukrajinski je narod pokazao da je nažan i čvrst, da neće dati da se udara na njegov identitet, kada mu se lijepe etikete nacifikacije, već je pokazao je odlučnost da se bori za svoju slobodu i svoj teritorijalni integritet, rekao je Plenković.

Istakao je da danas iz Zagreba žele poslati tri poruke:

" Prva poruka naša je da jasno kažemo da je Krim Ukrajina, da su Donjeck i Luhansk Ukrajina. Druga poruka je da vi kao parlamentarci date podršku vašim kolegama u Verhovnoj radi, koji kontinuirano rade pod napadima, vode zemlju u ovako teškim okolnostima prema evropskoj budućnosti. Treće, okupili smo se kako bismo dali snažnu poruku svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja".

Smatra da je biti na strani Ukrajine moralan i pravan čin, dok suprotno znači biti protiv svih demokratskih načela.

- Stoga dragi prijatelji mi u Hrvatskoj koji znamo što je agresija, što je sila, itekako cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu. Drago nam je da Evropa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina kada mi kao zemlja nismo imali ovakvu potporu, rekao je Plenković.

Na kraju je rekao da su "hrabri Ukrajinci moralno pobjednici" te je pozdravio napretke koje su prošlih mjeseci ostvarili.

Na Samitu, prvom uživo od početka pandemije koronavirusa, učestvuju mnogi predsjednici parlamenata zemalja potpisnica Krimske platforme te drugih parlamenata.

komentari (0)