Zemlje EU odlučile: Kosovu odobriti viznu liberalizaciju

Region 30.11.2022, 11:58 01.12.2022, 14:37
Zemlje EU odlučile: Kosovu odobriti viznu liberalizaciju
© AA

Ambasadori zemalja članica Evropske unije odobrili su danas pregovarački mandat Savjeta EU o uredbi za putovanje bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo, što bi se trebalo početi primjenjivati najkasnije do 01. januara 2024. godine, piše Anadolija.

Jan Lipavsky, ministar spoljnih poslova Češke, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, saopćio je da je danas preduzet važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i da se nada da će brzo biti postignut sporazum sa Evropskim parlamentom da ovo obećanje postane stvarnost.

- Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača kontrolu granica, upravljanje migracijama i bezbjednost i verujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti, kazao je Lipavsky, objavljeno je na stranici Evropskog vijeća.

Kako se navodi, nacrt pravila bi omogućio nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Izuzeće od viznog zahtjeva primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 01. januara 2024.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balakan čiji građani još uvijek imaju vizni režim za putovanje u zemlje Šengen zone.

komentari (0)