Od viška kilograma do prvaka u bodybuildingu: Mladić u Turskoj smršao pa postao državni prvak

SPORT 12.10.2021, 11:49 12.10.2021, 14:40
Od viška kilograma do prvaka u bodybuildingu: Mladić u Turskoj smršao pa postao državni prvak
© AA

Dvadesetjednogodišnji Abdulsamet Cevik iz jugoistočnog turskog grada Sanliurfe, krenuo je u teretanu kako bi se riješio viška kilograma, da bi se nakon nekoliko godina počeo baviti bodybuildingom. Na svom prvom takmičenju postao je državni prvak Turske i trenutno se sprema za Svjetsko prvenstvo.

Cevik je student Fakulteta tjelesnog odgoja na Univerzitetu Harran u Sanliurfi, a na svom prvom državnom takmičenju u fitnesu i bodybuildingu postao je prvak Turske, koju će predstavljati na Svjetskom prvenstvu koje se u novembru održava u Španiji.

U razgovoru s novinarom AA, Cevik podsjeća kako se sportom profesionalno počeo baviti od početka studija, a priča i o tome koji su bili prvi kontakti sa sportom.

- Dok sam bio mlađi želio sam riješiti se viška kilograma i tako se počeo baviti sportom, vremenom je ta ljubav prema sportu bila sve jača, priča Cevik.

Odlučio je više se posvetiti bodybuildingu jer su mu tijelo i tjelesna građa bili pogodni za taj sport. Nakon četiri mjeseca intenzivnog treninga prijavio se na državno takmičenje koje je održano u Istanbulu, krajem septembra i početkom oktobra ove godine, te je postao prvak.

- Još kao malog prijatelji su me ismijavali zbog mojih kilograma. To je bio razlog da počnem vježbati i brzo sam zavolio ovaj sport, kaže Cevik.

Ističe kako je bodybuilding sport koji zahtijeva puno discipline i napornog rada.

- Morate paziti na svaki detalj. Ako prekinete sa vježbama, zaostat ćete. Nakon discipliniranog rada, osvojio sam zlatnu medalju na državnom prvenstvu u bodybuildingu i fitnesu. Vjerujem da sam na najbolji način predstavljao svoj grad među 81 pokrajinom. Nadam se da ću na najbolji način predstavljati i svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu u Španiji i vratiti se sa zlatnom medaljom, optimista je Cevik.

Mustafa Akaltun, trener nacionalnog fitnes i bodybuilding tima Turske, ističe kako su godinama ulagali velike napore da doprinesu razvoju ovog sporta u zemlji. Vjeruje da će Cevik biti uspješan na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

komentari (0)