Đoković izgubio bitku sa australskim sudom: Neće nastupiti na Australian Openu

Australski sud odbio je njegovu žalbu na nalog za deportaciju...

SPORT 16.01.2022, 10:30
Đoković izgubio bitku sa australskim sudom: Neće nastupiti na Australian Openu
© AA

Srbijanski teniser Novak Đoković izgubio je i posljednju šansu za nastup na Australian Openu, nakon što je australski sud odbio njegovu žalbu na nalog za deportaciju, javili su u nedjelju lokalni mediji. 

Savezni sud s tročlanim vijećem jednoglasno je presudio protiv Đokovića u nedjelju, nakon što je saslušao njegov slučaj, javio je australski "ABC News".

Đoković je priveden u subotu nakon što su mu australski dužnosnici po drugi put ukinuli vizu.

"Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković iz razloga zdravlja i dobrog reda, na temelju toga da je to u javnom interesu učiniti tako", rekao je u petak ministar imigracije Alex Hawke.

Đoković je 4. januara rekao da mu je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv koronavirusa.

Vlada države Viktoria i organizatori turnira odobrili su njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19 za takmičenje, što mu je omogućilo da dobije vizu za putovanje. Ali, australske granične snage odbile su izuzeće i ukinule mu vizu po dolasku u Melbourne. Đoković je potom proveo četiri noći u hotelskom pritvoru prije nego što je sudija u ponedjeljak poništio odluku o ukidanju vize.

Australija nalaže da se svi igrači potpuno vakcinišu protiv koronavirusa kako bi se takmičili na prvom ovogodišnjem Grand Slam teniskom turniru.

Đoković je u četvrtak uvršten u službeni žrijeb turnira.

komentari (0)