Reprezentacija BiH večeras protiv Irana igra finalnu utakmicu SP-a u sjedećoj odbojci

Protivnik bh. selekciji bit će svjetska velesila, reprezentacija Irana koja je do sada sedam puta bila prvak svijeta

SPORT 11.11.2022, 09:46
Reprezentacija BiH večeras protiv Irana igra finalnu utakmicu SP-a u sjedećoj odbojci
© AA

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Irana večeras igraju finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci, koje se održava u Sarajevu, piše Anadolija.

Protivnik bh. selekciji bit će svjetska velesila, reprezentacija Irana koja je do sada sedam puta bila prvak svijeta. S druge strane, BiH je u lovu na četvrtu titulu, obzirom da su do sada tri puta bili šampioni svijeta.

U toku prvenstva koje je počelo 4. novembra u Sarajevu, obje ekipe su ostvarile sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je bh. selekcija u meču sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izgubila jedan.

U grupnoj fazi izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), SAD-a (3:1) te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0) te Egipta (3:0) u polufinalu.

Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobjeđivali Japan, Ameriku te reprezentaciju Brazila.

U timu Irana je i Merzad Morteza, visok nevjerovatnih 246 cm.

Selektor i igrači ističu da Iran ima snažan kolektiv i da on nije jedina prijetnja po bh. tim.

- Merzad Mortez (visok 246 centimetara) je možda više atrakcija. Ima on više nedostataka, dosta visoke ruke i nije pokretan što se tiče bloka. Treba obratiti pažnju na druge igrače, a Merzad dođe, obiđe krug i idemo dalje", kazao je pred utakmicu Mirzet Duran, jedna od uzdanica bh. tima.

Selektor Mahmutović optimističan je pred finalnu utakmicu, a nekoliko puta je isticao da zlato ostaje u Sarajevu.

Reprezentaciju BiH čine kapiten Sabahudin Delalić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Edin Đino i Asmir Mrkaljević. U stručnom štabu su uz selektora Ifeta Mahmutovića pomoćnici Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, doktor Semin Bećirbegović, ekonom Dževad Šabeta, fizioterapeuti Miodrag Ranđelović i Elvir Brdarić te statističar Eldar Hamzić.

Prvenstvo u Sarajevu po mnogima je najbolje organizovano ikada. Pojedinci su čak isticali da je organizacija ovog takmičenja u rangu paraolimpijade.

U glavni grad Bosne i Hercegovine doputovalo je 29 timova iz 20 zemalja, a večeras će biti poznati najbolji u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Meč za bronzu u muškoj konkurenciji igraće Brazil i Egipat, dok će se u ženskoj konkurenciji za zlato boriti Kanada i Brazil, a za bronzu će igrati SAD i Slovenija.

Finalni meč igra se u areni hotela Hills s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan, a direktan prenos omogućen je na BHRT-u i putem livestreama.

komentari (0)