(VIDEO) Bh. kickbokser Haris Biber-Brko: „Bez vjere bi moj život bio uzaludan“

SPORT 06.11.2021, 11:14 02.03.2022, 16:59
 (VIDEO) Bh. kickbokser Haris Biber-Brko: „Bez vjere bi moj život bio uzaludan“
© Balkan News

U vremenu kada su se mnoge vrijednosti iskrivile, i kada se loše stvari serviraju,  predstavljaju i uljepšavaju omladini, mi predstavljamo sport i mlade ljude koji svojim uspjehom i upornošću pokazuju da svako može biti prvi ukoliko to želi, i da „na vrhu uvijek ima mjesta, ako se krene sa dna“.

Razgovarali smo sa jednim mladim, uspješnim, dvadesetčetverogodišnjim sportistom, kickbokserom, Harisom Biberom-Brkom. Haris je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera. On je od 24 borbe koje je imao, pobjedu odnio u njih 19.

Haris se, kako je on to naveo u razgovoru za Balkan News, ovim sportom počeo baviti sasvim slučajno.

- Prije toga sam pokušao sa fudbalom i košarkom. Vidio sam da nisam za taj sport, kaže mladi sportista.

Nedugo zatim, Haris je čuo za klub „Gazija“, i tu počinje njegova priča.

Nakon prvog treninga shvatio je da će taj sport biti sastavni dio njegovog života, i da je to ono što ga ispunjava. Haris, uspješni sportista je, kako kaže, taj sport počeo iz ljubavi a na svoje djetinjstvo se, također,  ponosi.  

Haris kaže da mu je klub „Gazija“ promijenio život iz temelja, te da su ga čelnici tog kluba na neki način odgojili.

- Pomogli su mi da se okrenem pravom putu, pravim vrijednostima i da izrastem u jednu ozbiljnu ličnost, ističe kickibokser.

Kickboks za njega znači život, i ne bi mogao sebe i svoj život zamisliti bez tog sporta.

- Želim se baviti time. A nakon svoje karijere želim prenositi svoje znanje na mlađe generacije, navodi kickbokser.

On pored svojih obaveza i treninga podučava i mlađe generacije, a svima poručuje da izaberu neki sport, da u tome budu uporni te da se ne odaju porocima.

Ono što je vrlo važno u sportu kojim se Haris bavi je, kaže on, psiha.

- Morate prije svega biti mentalno spremni na mnoge izazove kojih će sigurno biti, ne smijete se predavati tokom tih izazova, koji su možda nekada i teški, nastavlja Haris za Balkan News.

Ključna borba, i borba koja je na neki način promijenila Harisov život, je borba protiv dvostrukog prvaka svijeta Jay Overmera, koja se održala u Holandiji.

- Mnogo toga se tada promijenilo, kako u mom životu tako i u mojoj karijeri. Otišao sam iz male zemlje Bosne u Holandiju, u kolijevku kickboksa, u mjesto gdje su mnogi šampioni, navodi kickbokser, i dodaje da se u ringu odmah okušao sa dvostrukim prvakom svijeta.

Iako je na zahtjev doktora morao prekinuti borbu, ta borba mu je otvorila mnoga vrata u budućnosti. Haris se želi nastavi baviti kickboksom, te svoju državu i svoj klub želi predstaviti „u jednom svijetlom i dobrom izdanju“.


 

Haris je ljubitelj historije, a za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kaže da je on vođa muslimana, te da je on, kako to Haris voli reći: „halifa svih muslimana ovog svijeta“.

Ono što je najvažnije za mladog, uspješnog kickboksera, i ono što ga vodi kroz život,  jeste vjera.

- Vjera za mene znači sve. Bez vjere bih bio niko i ništa, cijeli moj život bi bio uzaludan. Vjera je jedan skup koji nas čini čovjekom, zaključio je Haris za Balkan News.

Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (0)