Američki Jevreji na skupu u New Yorku zatražili hitan prekid vatre u Gazi

Tokom okupljanja na željezničkoj stanici Grand Central mogli su se vidjeti transparenti: "Palestina mora biti slobodna", "Primirje, odmah", "Zauzmite Grand Central da biste zatražili prekid vatre sada", "Budite s nama na pravoj strani historije"

Svijet 28.10.2023, 10:25
Američki Jevreji na skupu u New Yorku zatražili hitan prekid vatre u Gazi

Jevrejske grupe koje se zalažu za mir "okupirale" su poznatu željezničku stanicu Grand Central u New Yorku i pozvale na momentalni prekid vatre i obustavu izraelskih napada na Gazu, javlja Anadolu.

Skupu nazvanom "Jevrejski glas za mir" odazvao se veliki broj Amerikanaca jevrejskog porijekla. Tokom okupljanja na u Grand Centralu mogli su se vidjeti transparenti: "Palestina mora biti slobodna", "Primirje, odmah", "Zauzmite Grand Central da biste zatražili prekid vatre sada", "Budite s nama na pravoj strani historije"

"Već je 7.000 Palestinaca umrlo, a više od milion je raseljeno. Izraelski lideri i dalje otvoreno koriste retoriku genocida", poručeno je tokom okupljanja.

Članovi jevrejske organizacije uzvikivali su i parole poput "Ne dozvoljavamo da se genocid izvrši u naše ime" i "Momentalni prekid vatre".

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

komentari (0)