Borrell pozvao na smirivanje tenzija u Al-Qudsu: Zadržati status quo na svetim mjestima

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i sigurnosnu politiku Josep Borrell naveo je da sve strane moraju poštovati status quo na svetim mjestima...

Svijet 10.05.2021, 19:07 10.05.2021, 19:35
Borrell pozvao na smirivanje tenzija u  Al-Qudsu: Zadržati status quo na svetim mjestima
© AA

 

- Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i ono jutros. Apelujem na sve strane da poštuju status quo na svetim mjestima, rekao je Josep Borrell na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU.

Borrell je također ponovio prethodne izjave bloka u kojima se osuđuje deložacija palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah i drugih područja okupiranog Istočnog Al-Qudsa.

Naglasio je da su ove akcije "predmet ozbiljne zabrinutosti" za EU, jer su nezakonite prema međunarodnom humanitarnom pravu i "samo podstiču tenzije na terenu".

- Važno je da se učini sve što je moguće kako bi se izbeglo podgrevanje tenzija, naglasio je Borrell, pozdravljajući odluku izraelskih vlasti da zaustave jevrejske vernike da pristupe toj lokaciji kao "pozitivnu koja može smiriti situaciju".

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rasterati vernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi sprečili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je broj povređenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe juče i danas obeležavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

komentari (0)