EU: Pregovori o pridruživanju Turske mogli bi biti obustavljeni

Nakon godina zastoja u nastojanju Turske da se pridruži najvećem svjetskom trgovinskom bloku, pregovori započeti 2005. zaustavljeni su, iako to nikada nije bilo zvanično...

Svijet 26.04.2021, 15:35 28.04.2021, 14:54
EU: Pregovori o pridruživanju Turske  mogli bi biti obustavljeni
© AA

Kandidatura Turske za Europsku uniju trebala bi biti formalno suspendovana ako Ankara nastavi svojim "autokratskim putem", izjavili su u petak zakonodavci EU oštrim kritikama. Prema njihovim riječima, odluka je hitna jer smatraju da su osnovne slobode u zemlji umanjene, piše Daily Sabah

Zastupnici u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta glasali su sa 49 glasa za, četiri protiv i sa 14 suzdržanih zbog njihovog izvještaja o kandidaturi Turske za članstvo u EU, koji sada ide na cjelovito plenarno zasjedanje sljedećeg mjeseca i, ako bude prihvaćen, postaje službeni stav parlamenta.

Nakon godina zastoja u nastojanju Turske da se pridruži najvećem svjetskom trgovinskom bloku, pregovori započeti 2005. zaustavljeni su, iako to nikada nije bilo zvanično. 

Tursko istraživanje ugljovodonika u istočnom Mediteranu razljutilo je i lidere EU.

- Ovaj je izvještaj vjerovatno najteži u svojoj kritici na račun situacije u Turskoj, rekao je Nacho Sanchez, španski zastupnik EU lijevog centra koji je vodio parlamentarne rasprave i dodao kako odražava sve ono što se nažalost dogodilo u zemlji u posljednje dvije godine, posebno "na  polju ljudskih prava i vladavine zakona". 

U ranim danima predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na mjestu premijera 2003. godine, kandidatura Turske za EU ubrzavala se jer je njegova vlada donijela stabilnost, privukla strane investicije i zabranila smrtnu kaznu 2004. godine, što je središnji zahtjev vanjske politike EU.

Međutim, službenici i diplomate EU sada kažu da Turska više ne ispunjava demokratske kriterije da bi se mogla smatrati kandidatom, a kamoli punopravnom članicom za EU, klub demokratskih zemalja kojem je cilj koordinirati politiku usmjerenu na ljudska prava.

U izvještaju Odbora za vanjske poslove, poslanici EU rekli su da bi trebalo doći do formalne obustave pregovora o članstvu u EU, nakon čega bi uslijedio pregled, kako bi se razmotrili drugi načini održavanja bliskih veza s Turskom.

Glasanje o zakonodavcima EU održano je u četvrtak, a rezultati su objavljeni u petak.

Odnose Turske i EU obilježavaju sporovi oko nekoliko pitanja, uključujući tenzije u istočnom Mediteranu, ulogu Turske u Siriji, migrantsku krizu i zastoj u procesu pridruživanja Turske za pridruživanje bloku. Tokom sastanka u Briselu 10. decembra, čelnici EU odlučili su sastaviti listu turskih ciljeva za sankcionisanje. Ali od tada se retorika na svim stranama dramatično ublažila dok su Turska i blok izrazili svoju namjeru da "okrenu novu stranicu".

Turska ima najdužu historiju sa unijom i najduži pregovarački proces. Zemlja je 1964. godine potpisala sporazum o pridruživanju s prethodnicom EU, Europskom ekonomskom zajednicom (EEZ), što se obično smatra prvim korakom da se na kraju postane kandidat. Podnoseći zahtjev za službenu kandidaturu 1987. godine, Turska je morala pričekati 1999. da bi dobila status zemlje kandidata. Međutim, na početak pregovora Turska je morala pričekati još šest godina, do 2005. godine, jedinstveno dugog procesa u usporedbi s drugim kandidatima.

komentari (0)