Imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku brutalno pretučen

Svijet 13.09.2023, 09:38
Imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku brutalno pretučen
© Bosnian Islamic Center NY/ Facebook

pravni odbor Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku osudio je brutalni, ničim izazvani napad na imama Idriza ef. Budimlića, koji se desio u ranim jutarnjim satima, nakon sabah-namaza, 8. septembra, javlja Anadolu.

Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Budimlića i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta, a njujorška policija (NYPD) još uvijek traga za njim.

"Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multi-kulturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu New Yorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak", saopćeno je. 

Sa žaljenjem konstatuju da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije.

"Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22 sata. Njen suprug, koji se tu zadesio, i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 i prijavio incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenu napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi 'šefa', aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom jutarnje molitve", navedeno je iz Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku.

Iako su u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom ta odnose sa lokalnim zajednicama, smatraju da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon njihovog poziva, da se istraži i možda spriječi incident.

"Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi", dodali su.

komentari (0)