Kapetan broda ”Polarnet“ koji je isplovio iz Ukrajine očekuje da će put trajati 28 sati

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka

Svijet 05.08.2022, 09:49 06.08.2022, 19:00
Kapetan broda ”Polarnet“ koji je isplovio iz Ukrajine očekuje da će put trajati 28 sati
© AA

Ahmet Yucel Alibeyler, kapetan ”Polarneta”, broda koji plovi pod turskom zastavom, a koji je u skladu sa sporazumom o žitaricama isplovio iz ukrajinske luke Černomorsk, kazao je kako očekuju da će putovanje u uobičajenim uslovima trajati 28 sati. 

“Polarnet" koji prevozi 12.000 tona žitarica, bit će podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Siera Leona, bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

Kapetan broda Ahmet Yucel Alibeyler u izjavi za AA rekao je kako su se uputili ka Istanbulu, a očekuju da će putovanje, u normalnim uslovima trajati 28 sati.

- Brod će uploviti u Istanbul. Na brodu se nalazi 12 članova turske posade, uključujući mene i kukuruz, kazao je Alibeyler.

komentari (0)