Kuleba u Antaliji: „Rusija nema plan da uspostavi primirje u Ukrajini“

Svijet 10.03.2022, 12:30
Kuleba u Antaliji: „Rusija nema plan da uspostavi primirje u Ukrajini“
© AA

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je nakon sastanka u Antaliji da Rusija nema plan uspostave primirja.

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u hotelu Regnum Carya održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije i Ukrajine, a sastanak je organiziran uz posredstvo Turkiye i s ciljem uspostave prekida vatre i traženja diplomatskog rješenja.

Kuleba je u obraćanju novinarima zahvalio turskom kolegi Cavusogluu što je omogućio održavanje sastanka.

Istakao je da se rat ne može zaustaviti, ako država koja je napala Ukrajinu to ne želi.

- Rusija u ovom trenutku nije u poziciji da uspostavi primirje. Oni traže predaju od Ukrajine. To neće dobiti. Ukrajina je jaka, Ukrajina se bori, poručio je Kuleba.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba je poručio da je spreman ponovo doći na sastanak kada ruska strana bude spremna za to.

- Nije postignut napredak u vezi sa prekidom vatre u Ukrajini jer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije bio ovlašten da razgovara o tom pitanju, rekao je Kuleba nakon sastanka za koji je rekao da je bio i lak i težak.

On je kazao da su se obje strane složile da nastave napore u traženju rješenja za humanitarnu situaciju na terenu.

- Došao sam ovdje s humanitarnim ciljem, da napustim sastanak s odlukom da napravimo humanitarni koridor do i od Mariupolja, rekao je Kuleba.

Kuleba je također rekao da je glavna poruka Lavrova na sastanku bila da će Rusi “nastaviti svoju agresiju dok Ukrajina ne ispuni njihove zahtjeve“.

- Došao sam ovdje kao ministar vanjskih poslova, neko ko ima ovlaštenja za donošenje odluka, da pronađem rješenje. Ali on je došao samo da sasluša, rekao je Kuleba.

On je rekao i da NATO nije spreman da djeluje kolektivno i da su ukrajinska vojska i narod do sada branili sigurnost Ukrajine, piše AA.

komentari (0)