Njemačka pozvala na hitne humanitarne pauze u Gazi

"Hitno su nam potrebne humanitarne pauze kako bismo ublažili situaciju u Gazi"

Svijet 22.01.2024, 11:42
Njemačka pozvala na hitne humanitarne pauze u Gazi
© AA

Njemačka je u ponedjeljak pozvala na "hitne humanitarne pauze" u Pojasu Gaze kako bi se palestinskom narodu omogućio nesmetan humanitarni pristup, prenosi Anadolu.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovila je snažnu podršku svoje vlade izraelskom ratu protiv Hamasa, ali je također rekla da očekuju da se poduzmu mjere kako bi se minimizirala patnja palestinskih civila.

- Hitno su nam potrebne humanitarne pauze kako bismo ublažili situaciju u Gazi, kako bismo ublažili nevjerovatne patnje, posebno djece. Također su nam potrebne humanitarne pauze u Gazi da konačno oslobodimo taoce koje još uvijek drži Hamas, rekla jeBaerbock novinarima u Briselu, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Baerbock je rekla da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o načinima povećanja humanitarne pomoći za Gazu diplomatskim naporima za postizanje humanitarne pauze i oslobađanju zarobljenika koje drži palestinska grupa Hamas.

- Izrael može živjeti u sigurnosti samo kada Palestinci žive sigurno, dostojanstveno. A Palestinci mogu živjeti dostojanstveno, u sigurnosti i slobodi samo kada Izrael živi u sigurnosti, rekla je Baerbock, dodajući da je rješenje s dvije države jedini način na koji se može riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba Od tada je u izraelskim napadima najmanje 25.105 Palestinaca ubijeno, dok je 62.681 osoba povrijeđena.

komentari (0)