Njemačka: Uposlenici Lufthanse stupit će u dvodnevni štrajk

Bit će to četvrti štrajk zaposlenih u Lufthansi u posljednja dva mjeseca

Svijet 04.03.2024, 11:46 06.03.2024, 15:36
Njemačka: Uposlenici Lufthanse stupit će u dvodnevni štrajk
© AA

Ujedinjeni sindikat uslužnog sektora (Ver.di), jednog od najvećih njemačkih sindikata, objavio je da će radnici zemaljskog opsluživanja njemačke aviokompanije Lufthansa od 7. marta stupiti u dvodnevni štrajk upozorenja. 

Naveli su da uposlenici traže bolje plate kao odgovor na sve veću inflaciju.

Kako je naveo Ver.di, Lufthansa grupa nije ponudila povoljnije plate od posljednjeg štrajka zaposlenih u Lufthansa Cargo i Lufthansa Technik, pa će zaposlenici zemaljskog opsluživanja u putničkim zonama Lufthanse u četvrtak stupiti u štrajk.

Planirano je da štrajk završi u 7.10 sati u subotu, 9. marta.

Sindikat ima za cilj da napravi aranžman za poboljšanje plata koje se isplaćuju zaposlenima Lufthanse u zemaljskom opsluživanju.

Sindikat, koji zahtijeva povećanje plata za 12,5 posto za zemaljsko osoblje od najmanje 500 eura, također želi jednokratni bonus od 3.000 eura zaposlenima kako bi se kompenzirala visoka inflacija.

Lufthansa, s druge strane, nudi 10 posto veću platu za period od 28 mjeseci, piše AA. 

Kompanija je kritikovala nastavak štrajkova upozorenja, a posebno nije prihvatila preduslove koje je iznio Ver.di za povratak za pregovarački sto.

Planirano je da se peti pregovori o kolektivnom ugovoru održe 13. i 14. marta.

Bit će to četvrti štrajk zaposlenih u Lufthansi u posljednja dva mjeseca.

Osoblje zemaljske službe u Lufthansi stupilo je u štrajk upozorenja 7. i 20. februara, a aviokompanija je otkazala većinu svojih letova, a pogođene su bile stotine hiljada putnika.

U Njemačkoj se "štrajkovi upozorenja" često koriste kao pregovaračka taktika, a očekuje se da će pregovori biti teški za sindikat jer se poslodavci suočavaju sa sve većim troškovima.

komentari (0)