Njemački Spiegel o Christianu Schmidtu: Pred njim nije lak zadatak

Više od 25 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, situacija na Balkanu je i dalje napeta...

Svijet 28.05.2021, 10:23
Njemački Spiegel o Christianu Schmidtu: Pred njim nije lak zadatak
© OHR

Njemački list Spiegel u jednom od svojih tekstova pisao je o dolasku Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika u BiH. U svom tekstu naveli su kako je rat u Bosni i Hercegovini završio Daytonskim sporazumom 1995. godine te da će funkciju visokog predstavnika u budućnosti preuzeti političar CSU-a Christian Schmidt.

Više od 25 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, situacija na Balkanu je i dalje napeta, piše Spiegel

Sada će bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Upravni odbor Vijeća za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine odlučio je imenovati 63-godišnjeg političara CSU na sastanku u Sarajevu, kako je najavio Ured visokog predstavnika (OHR) u glavnom gradu Bosne, navodi Spiegel.

Schmidt je član Bundestaga od 1990. Od 2005. do 2013. bio je parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu obrane, od 2014. do 2018. ministar poljoprivrede.

Kao glasnogovornik CSU-a za vanjsku i odbrambenu politiku, od početka 1990-ih nadalje se intenzivno bavio ratom u Bosni i Hercegovini, njegovim posljedicama i teškom rekonstrukcijom. Krvoproliće, navodi njemački list, koje je raspirivala tadašnja Srbija koštalo je gotovo 100.000 života između 1992. i 1995. godine i raselilo više od dva miliona ljudi.

Daytonskim mirovnim sporazumom okončan je bosanski rat. Kao dio sporazuma stvoren je Ured visokog predstavnika, koji bi trebao pratiti i podržati rekonstrukciju zemlje. Trebalo bi stvoriti mogućnost intervencije u političkim događajima, donositi i ukidati zakone ali i smijeniti političare sa funkcije.

Njemački političar, Christian Schmidt 1. augusta 2021. godine naslijedit će Austrijanca Valentina Inzka, koji je na toj funkciji bio od 2009. godine. Njemačka savezna vlada predložila je, navodi Spiegel, Christiana Schmidta na tu poziciju. Svi osim Rusije su poržali njegovo imenovanje. Pred novim visokim predstavnikom, ističe Spiegel, nije “lak zadatak” jer ni 25. godina nakon završetka rata i mirovnog sporazuma “Bosna još uvijek nije funkcionalna država”.

Srbi i Hrvati nedavno su pokazali povećane ambicije za blokadom i odvajanjem, navodi Spiegel, te na kraju dodaju kako su glavne zapadne zemlje smanjila svoj angažman u regiji, dok su vanjske sile poput Rusije, Kine i Turske proširile svoj utjecaj.

komentari (0)