Posadu misije Ax-3 u Međunarodnoj svemirskoj stanici dočekala Ekspedicija 70

Kao Turska, sretni smo što smo napravili prvi korak u našoj historiji. Radujemo se što ćemo doprinijeti naučnom i istraživačkom radu ovdje, rekao je turski svemirski putnik Alper Gezeravci

Svijet 20.01.2024, 17:04
Posadu misije Ax-3 u Međunarodnoj svemirskoj stanici dočekala Ekspedicija 70

Članove posade tima Ax-3, koji su se danas SpaceX-ovom svemirskom letjelicom uspješno spojili s Međunarodnom svemirskom stanicom, dočekala je Ekspedicija 70, koja trenutno boravi u MSS-u. 

Axiom Space prenosio je uživo svojevrsnu ceremoniju dobrodošlice pripremljenu za tim Ax-3, u kojem je i turski svemirski putnik Alper Gezeravci koji je zahvalio na dobrodošlici, piše AA. 

"Prije svega, želio bih zahvaliti sedmeročlanom timu ekspedicije na ljubaznom gostoprimstvu. Zapravo su nas čekali na vratima. Bio je ovo vrlo lijep i ljubazan doček za nas. Želio bih zahvaliti svima na velikom trudu u posljednjih osam mjeseci obuke kako bismo došli ovdje, kao i svim našim kolegama koje su doprinijele našem sigurnom putovanju ka MSS. Kao Turkiye, sretni smo što smo napravili prvi korak u našoj historiji. Radujemo se što ćemo doprinijeti naučnom i istraživačkom radu ovdje", rekao je Gezeravci na engleskom jeziku.

Potom se kratko obratio i na turskom jeziku, te kazao:

"Želim izraziti svoju zahvalnost Gazi Mustafi Kemalu Ataturku i njegovim saborcima, koji su uspostavili Republiku Turkiye i ostavili nam je u amanet, svim našim šehidima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, našoj državi i narodu čija nam je snažna volja omogućila da ovdje kročimo", rekao je Gezeravci.

Kratko obraćanje zaključio je rečenicom: "Budućnost je na nebu", inače poznata rečenica osnivača moderne Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Nakon otprilike 36 sati svemirskog putovanja, tim Ax-3, uključujući turskog svemirskog putnika Gezeravcija, stigao je do MSS-a u 11.42 po centralnoeuropskom vremenu.

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Europske svemirske agencije.

Polijetanje je prvotno bilo planirano za 9. januara, ali je dva puta odgođeno za 17. januar, a zatim za 18. januar.

komentari (0)