S humanitarnom pauzom u Pojasu Gaze, raseljeni Palestinci krenuli da vide svoje kuće

U jeku žestokih izraelskih napada mnogi Palestinci u gusto naseljenom Pojasu Gaze izgubili su i kontakt sa članovima porodica

Svijet 24.11.2023, 10:48 24.11.2023, 15:31
S humanitarnom pauzom u Pojasu Gaze, raseljeni Palestinci krenuli da vide svoje kuće

Jutrošnjim stupanjem na snagu humanitarne pauze u sukobu između Hamasa i Izraela, hiljade Palestinaca raseljenih tokom višesedmičnih izraelskih napada u Pojasu Gaze počele su da se vraćaju svojim domovima kako bi provjerile imovinu i potražile članove porodica.

Reporter Anadolu javlja da su mnogi Palestinci napustili škole u kojima su tražili utočište od izraelskih napada koji su trajali od 7. oktobra do jutrošnjeg stupanja na snagu četverodnevne humanitarne pauze za razmjenu zarobljenika i slanje pomoći u blokirani Pojas Gaze.

U jeku žestokih izraelskih napada mnogi Palestinci u gusto naseljenom Pojasu Gaze izgubili su kontakt sa članovima porodica zbog uzastopnih prekida komunikacije i onemogućenog kretanja.

Izraelska vojska je jutros bacila letke na južni dio Pojasa Gaze, upozoravajući Palestince da se ne sele na sjever Pojasa jer je to i dalje ratna zona.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

komentari (0)