Scholz: Potpisani sporazumi poboljšavaju život pojedinaca na Zapadnom Balkanu

Svijet 03.11.2022, 14:49 03.11.2022, 14:52
Scholz: Potpisani sporazumi poboljšavaju život pojedinaca na Zapadnom Balkanu
© AA

Njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare po završetku ovogodišnjeg Samita Berlinskog procesa čestitao je zemljama Zapadnog Balkana na potpisivanju tri regionalna sporazuma o mobilnosti, što će na konkretan način poboljšati život pojedinaca i dalje približiti region.

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su u četvrtak na marginama samita Berlinskog procesa u Berlinu tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Scholz je rekao da je u pitanju veliki uspjeh za građane regiona i pokazuje da je šest zemalja Zapadnog Balkana ozbiljno u nastojanju da se ojača njihova saradnja i da se približe Evropskoj uniji (EU).

"EU je uvijek insistirala na postizanju sporazuma i na činjenju napredaka", rekao je on, prenosi AA.

Lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

"Što se tiče energije, još jedan važan sporazum, zemlje Zapadnog Balkana su se ovom deklaracijom usaglasile da će bliže sarađivati na obezbjeđenju energije i na zaštiti klime. Mi učesnici Berlinskog procesa ćemo dati podršku državama Zapadnog Balkana da se prevaziđe ova energetska kriza", rekao je Scholz.

Istakao je da je ovaj samit pokazao da postoji spremnost za saradnju.

"Mi ćemo i dalje podržavati ovaj proces, a želimo i biti domaćini ovog procesa i u budućnosti", dodao je on.

komentari (0)