Stoltenberg: Danas ćemo donijeti historijske odluke

Istakao je kako će nakon trilateralnog memoranduma danas biti donesena odluka o pozivanju Švedske i Finske u članstvo

Svijet 29.06.2022, 10:16 29.06.2022, 10:22
Stoltenberg: Danas ćemo donijeti historijske odluke
© AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je historijske odluke danas na Samitu NATO-a koje se tiču pozivanja Švedske i Finske za članstvo, usvajanje novog dokumenta Strateškog koncepta, jačanje opreznosti i odbrane i pojačanje podrške Ukrajini.

Stoltenberg je prije sesije samita NATO-a u Madridu, u Španiji, dao izjavu za medije.

”Danas ćemo donijeti historijske odluke“, kazao je Stoltenberg koji je dodao kako će biti izmijenjen dokument Strateški koncept usvojen na samitu u Lisabonu 2010. godine.

Dodao je kako u toj verziji dokumenta nije bilo riječi o Kini, a da je Rusija smatrana strateškim partnerom. Istakao je kako će u današnjem dokumentu biti navedeno kako je Rusija direktna prijetnja za sigurnost NATO-a, a Kina predstavlja izazov pred vrijednostima i interesima NATO-a.

Stoltenberg je rekao kako će biti pojačana odbrana.

Dodao je kako očekuju da će sljedeće godine biti spremne snage visoke spremnosti koje bi se mogle sastojati i od 300.000 vojnika, te da će te jedinice biti spremne u svojim zemljama, a troškove će finansirati različite zemlje saveznice.

Istakao je i kako će nakon što su Turkiye, Finska i Švedska jučer potpisale trilateralni memorandum danas biti donesena odluka o pozivanju Švedske i Finske u članstvo.

Podsjetio je kako je riječ o brzom procesu da nakon što su dvije zemlje zahtjeve za članstvo podnijele 18. maja, u roku od nekoliko sedmica budu pozvane u članstvo.

Dodao je kako da je za članstvo potrebno odobrenje parlamenata 30 saveznica NATO-a, te da ne može predvidjeti koliko će dugo trajati proces odobrenja.

Stoltenberg je kazao kako će danas na samitu NATO-a biti postignut dogovor o paketu podrške Ukrajini, kao i mnogim drugim pitanjima među kojima su klimatske promjene i cyber sigurnosti.

Izvor: AA

komentari (0)