Stoltenberg: Hvala Turkiye, nema naznaka da se Rusija povlači

- Mi Rusiju ne ocjenjujemo po njenoj retorici, već po njenim postupcima, poručio je čelnik NATO-a

Svijet 31.03.2022, 14:46
Stoltenberg: Hvala Turkiye, nema naznaka da se Rusija povlači
© NATO

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da nema pokazatelja da se ruske snage povlače iz Ukrajine, već da očekuju intenziviranje ruskih napada na Ukrajinu. 

Predstavljajući Izvještaj NATO-a za 2021. godinu, Stoltenberg je komentirao aktuelnu situaciju u Ukrajini i zahvalio Turkiye koja je u Istanbulu bila domaćin rusko-ukrajinskih pregovora.

Stoltenberg je kazao da cijeni i da su dragocjeni svi napori koji se ulažu za zaustavljanje rata i rješavanje krize u Ukrajini, javlja AA. 

Komentirajući navode da će Rusija smanjiti svoje napade oko Kijeva i na sjeveru Ukrajine, Stoltenberg je rekao da je Rusija u više navrata “lagala“ o svojim namjerama u Ukrajini.

- Mi Rusiju ne ocjenjujemo po njenoj retorici, već po njenim postupcima. Prema našim obavještajnim podacima, ruski elementi se ne povlače, već se repozicioniraju. Ruske snage se dopunjavaju i intenziviraju napade u regionu Donbasa. Istovremeno, Rusija nastavlja pritisak na Kijev i druge gradove. Stoga možemo očekivati više napada koji će uzrokovati više patnje, rekao je Stoltenberg.

komentari (0)