Svjetski lideri poslali poruke solidarnosti Turkiye

Ministri i ministarstva vanjskih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Njemačke, Indije, Slovenije, Pakistana i Grčke također su izrazili sućut i uputili poruke solidarnosti sa žrtvama

Svijet 13.11.2022, 19:21 13.11.2022, 19:45
Svjetski lideri poslali poruke solidarnosti Turkiye
© AA

Vlasti i zvaničnici brojnih država i međunarodnih organizacija osudili su današnji bombaški napad koji se dogodio u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i uputili poruke podrške Republici Turkiye i njenom narodu i rukovodstvu. 

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev istakao je da je njegova zemlja duboko šokirana viješću o eksploziji u Istanbulu.

- Izražavam svoju duboku sućut obiteljima i voljenima onih koji su ubijeni, i bratskom narodu Turske, i želim oporavak ozlijeđenih, poručio je Alijev.

Švedski premijer Ulf Kristersson također je poručio da je duboko šokiran viješću o današnjoj eksploziji u srcu Istanbula.

- Naše misli su sa žrtvama i sa svima onima koji su izgubili svoje voljene. Stojimo uz Turkiye, naveo je on na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je poruku sličnog sadržaja na svom Twitter nalogu.

- Bol prijateljskog turskog naroda je i naša bol, naveo je Zelenski.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov također je uputio poruku sućuti porodicama žrtava i turskom narodu.

- Moja najdublja sućut obiteljima žrtava i njihovim najbližima. Iskrene želje za brz oporavak ozlijeđenima, naveo je Dimitrov.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je se taj savez solidariše sa svojom saveznicom Turkiye.

I predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel uputio je poruku sućuti i naveo da je Evropska unija uz Turkiye i njen narod u ovim tužnim trenucima.

- Šokantne slike iz Istanbula. Moje misli i najdublja sućut svim pogođenima i turskom narodu. NATO se solidariše s našom saveznicom Turkiye, poručio je Stoltenberg.

Ministri i ministarstva vanjskih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Njemačke, Indije, Slovenije, Pakistana i Grčke također su izrazili sućut i uputili poruke solidarnosti sa žrtvama.

Poruke sućuti i podrške Republici Turkiye objavili su i ambasador SAD-a u Ankari Jeff Flake i šef Delegacije Evropske unije u Ankari Nikolaus Meyer-Landrut.

Snažna eksplozija odjeknula je danas u popodnevnim u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će svi odgovorni za taj podli napad biti pronađeni i procesuirani.

Erdogan je kazao da je u eksploziji poginulo najmanje šest osoba, uključujući četiri na mjestu eksplozije, a još dvije žrtve preminule u bolnici. Još najmanje 81 osobe su povrijeđene, a Erdogan je kazao da je prerano sa sigurnošću reći, ali da se na bazi prvih informacija s terena može osnovano sumnjati da se radilo o terorističkom činu, piše AA. 

komentari (0)