Svjetski mediji: Ekonomska kriza u Njemačkoj najveća od 1990.

Godišnja inflacija postavila je posthladnoratovski rekord u najvećoj evropskoj privredi, piše „The New York Times“

Svijet 05.01.2023, 10:35
Svjetski mediji: Ekonomska kriza u Njemačkoj najveća od 1990.
© AA

I pored smanjenja rasta cijena u Njemačkoj na kraju prošle godine, inflacija u toj zemlji je 2022. dostigla najviši nivo od njenog ujedinjenja.

Kako piše RSE, veći od očekivanog pada inflacije u decembru u najvećoj evropskoj privredi mogao bi da ublaži pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) dok se podizanjem kamatnih stopa bori da kontroliše rast cijena, prenose svjetski mediji.

Mada je tempo rasta potrošačkih cijena u Njemačkoj počeo da se smanjuje krajem godine, godišnja inflacija postavila je posthladnoratovski rekord u najvećoj evropskoj privredi, navodi „The New York Times“.

Njemačka je, prema Saveznom zavodu za statistiku, završila 2022. godinu s ukupnom stopom inflacije od 8,7 odsto, što je najviše od ujedinjenja zemlje poslije kraja Hladnog rata 1990. godine, dok je 2021. inflacija iznosila samo 3,2 odsto.

Kreatori politike, kako piše „The New York Times“, i dalje su zabrinuti da bi visoka inflacija moglo da potraje do sljedeće godine prije nego što se pritisak na cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji stabilizuje.

Ipak, očekuje se da će pad inflacije u Nemačkoj i nekim drugim zemljama eurozone pokrenuti debatu u ECB-u da li je inflacija dostigla vrhunac i kada bi ta banka mogla da okonča povećanje kamatnih stopa.

Njemački ministar finansija Christian Lindner prije objavljivanja podataka naglasio je da zvaničnici u novoj godini moraju da usmjere napore na vraćanje inflacije na nivo od dva posto.

- To mora biti glavni prioritet ECB-a i njemačke vlade, rekao je njemački ministar u izjavi objavljenoj 1. januara u nedeljniku „Bild am Sonntag“.

Inflacija u Nemačkoj je u decembru smanjena drugi mesec zaredom uslijed pada cijena energenata i vladine jednokratne uplate domaćinstvima za plaćanje računa za energiju, navodi „Reuters“, ukazujući da je smanjenje rasta cijena veće od očekivanog.

Njemačke potrošačke cijene u decembru su porasle za 9,6 odsto na godišnjem nivou, pokazali su preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku objavljeni u utorak, 3. januara. Analitičari koje je anketirao „Reuters“ predviđali su da će cijene u decembru porasti za 10,7 odsto na godišnjem nivou.

Rast cijena je, kako se navodi, „podstaknut porastom troškova hrane i energije uslijed rata u Ukrajini“.

Sa druge strane, cijene energenata su donekle smanjene u decembru, ali su i dalje za 24,4 odsto veće u odnosu na isti period prošle godine, dok su cijene hrane više za 20,7 odsto.

Podaci iz Njemačke i Španije sugerišu da bi inflacija u eurozoni mogla pasti ispod 9,7 koliko su prognozirali ekonomisti, što bi moglo da ublaži pritisak na ECB koja na sastanku 2. februara treba da odredi kamatne stope.

komentari (0)