Trump se predao vlastima u Georgiji, postao prvi američki predsjednik s fotografijom nakon hapšenja

Trump je pušten uz kauciju od 200.000 dolara skoro 20 minuta nakon što je primljen u zatvor okruga Fulton, gdje je dao otiske prstiju i uslikao se, čime je postao prvi američki predsjednik u historiji koji je to učinio

Svijet 25.08.2023, 08:50 28.08.2023, 11:07
Trump se predao vlastima u Georgiji, postao prvi američki predsjednik s fotografijom nakon hapšenja
© AA

 Bivši američki predsjednik Donald Trump predao se u četvrtak vlastima okruga Fulton u Georgiji nakon optužbe da je planirao poništiti rezultate predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi 2020.

Trump je pušten uz kauciju od 200.000 dolara skoro 20 minuta nakon što je primljen u zatvor okruga Fulton, gdje je dao otiske prstiju i bio fotografisan, čime je postao prvi američki predsjednik u istoriji koji je to učinio.

Napominjući da je to bio "veoma tužan dan za Ameriku", rekao je novinarima na aerodromu u Atlanti da je njegovo hapšenje primjer "miješanja u izbore".

"Ono što se ovdje dogodilo je izvrdavanje pravde. Nismo učinili ništa loše. Nisam učinio ništa loše, a svi znaju da nikada nisam imao takvu podršku. Imamo svako pravo, svako pravo da osporimo izbore za koje mislimo da su nepošteni", rekao je Trump prije ukrcavanja u avion.

Trump se suočava s 13 tačaka krivičnih djela u slučaju Georgije, uključujući reketiranje, za pritisak na državne zvaničnike da ponište njegov izborni poraz i postavljanje nelegitimne liste birača kako bi se potkopala formalna kongresna potvrda pobjede Joea Bidena, piše AA. 

Trump se, kao i 18 drugih osoba koje je optužila okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis ranije ovog mjeseca, suočio s rokom da se do petka preda ili da mu bude uručen nalog za hapšenje.

Bivši Trumpovi advokati Rudy Giuliani i Sidney Powell predali su se u srijedu.

Svi su optuženi da su bili dio zavjere koja je pokušavala nezakonito manipulisati izbornim rezultatima Georgije i drugih država s namjerom da zadrže Trumpa na vlasti.

Trump je sada četiri puta optužen na državnim i saveznim sudovima otkako je napustio funkciju. Optužbe se kreću od isplata novca glumici filmova za odrasle, pokušaja da se ponište rezultati nacionalnih izbora, nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata i napora da se spriječi istražiteljima da obave svoje dužnosti.

komentari (0)