Wagner tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Rostovom i da kreće prema Moskvi

Na snimku su Wagnerovi borci stavili teško oružje na vrata i prozore zgrade. Vide se kako pokušavaju da kontrolišu kritične tačke na ulicama Rostova na Donu

Svijet 24.06.2023, 10:15 26.06.2023, 13:11
Wagner tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Rostovom i da kreće prema Moskvi
© AA

Paravojna grupa Wagner preuzela je kontrolu nad sjedištem ruskog južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, izjavio je vođa grupe Jevgenij Prigožin u subotu.

- Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i (ruskog ministra odbrane Sergeja) Šojgua. Ako ne dođu, mi ćemo biti ovdje, blokirat ćemo grad Rostov i krenuti prema Moskvi, rekao je Prigožin u videosnimku koji je objavio pro Wagnerov Telegram kanal.

Tvrdeći da je načelnik štaba pobjegao iz štaba, rekao je da je sve pod kontrolom i da štab funkcioniše.

Na snimku su Wagnerovi borci stavili teško oružje na vrata i prozore zgrade. Vide se kako pokušavaju da kontrolišu kritične tačke na ulicama Rostova na Donu, piše AA.

Vasilij Golubev, guverner Rostovske oblasti, rekao je da su odlučili da otkažu sve masovne događaje planirane za vikend u regionu.

Golubev je takođe rekao da su uvedena privremena ograničenja saobraćaja na ruti od Rostova do Taganroga i na sjeveru.

Prigožin je rano u subotu rekao da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.

Tenzije između Kremlja i Wagnera su eskalirale nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove borce.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je te tvrdnje kasno u petak.

Prigožin je posljednjih mjeseci više puta optuživao rusko ministarstvo odbrane i ministra odbrane Sergeja Šojgua da paravojnoj grupi ne isporučuju dovoljno oružja.

Ruske snage izvele su u petak uveče raketni napad na ukrajinski glavni grad Kijev, ubivši dvoje i povrijedivši 11 osoba.

komentari (0)