Zbog hladnoće u Maroku i Španiji nestašica voća i povrća u Velikoj Britaniji

Ograničenja se stavljaju na određeno voće i povrće kao što su paradajz, krastavci, zelena salata, paprika, brokula, karfiol i maline

Svijet 22.02.2023, 09:28
Zbog hladnoće u Maroku i Španiji nestašica voća i povrća u Velikoj Britaniji
© AA

Supermarketi širom Velike Britanije suočavaju se s praznim policama i problemima u snabdijevanju svježim proizvodima, što je dovelo do racioniranja voća i povrća u nekim lancima poput Asda i Morrisons, piše Anadolija.

Ograničenja se stavljaju na određeno voće i povrće kao što su paradajz, krastavci, zelena salata, paprika, brokula, karfiol i maline.

- Uprkos našim upozorenjima, još uvijek vidimo prazne maloprodajne police. Nikada ne bismo trebali uzimati našu sigurnost hrane zdravo za gotovo. Sigurnost hrane znači osigurati da je naša hrana sigurna za jelo, da imamo efikasnu distribuciju i da ostane pristupačna, izjavila je Minette Batters, predsjednica Nacionalne unije farmera.

Britanska Vlada je saopštila da su trenutni problemi sa snabdijevanjem uglavnom uzrokovani hladnim vremenom u Maroku i Španiji, koje je uticalo na proizvodnju i transport voća i povrća.

Međutim, Batters kaže da je nestašica povrća osjetna i zbog visokih cijena energije koje čine neekonomičnim rad nekih uzgajivača.

Mnogi farmeri u Velikoj Britaniji navodno manje koriste grijane staklenike zbog većih troškova energije, što je dodatno uticalo na dostupnost lokalno uzgojenih proizvoda.

Ova nestašica uzgojenih proizvoda u Velikoj Britaniji otežava probleme nabavke, što dovodi do racioniranja voća i povrća u nekim britanskim supermarketima.

Ministar poljoprivrede Mark Spencer pozvao je javnost da ne kupuje panično, dok Vlada istražuje načine da podrži britanske farmere i poveća ponudu domaćih proizvoda.

komentari (0)