NATO koristi turski softver u pripremama za borbu protiv pirata

HAVELSAN je turska kompanija za softvere i sisteme koja je prisutna u odbrambenom i IT sektoru

TEHNOLOGIJA 01.07.2022, 15:46
NATO koristi turski softver u pripremama za borbu protiv pirata
© AA

Turski softver koji je razvila kompanija HAVELSAN koristit će se u NATO-ovoj multinacionalnoj pomorskoj sigurnosnoj vježbi, koja će obuhvatati mjere za osiguranje plovidbe protiv otmice brodova i djelovanja pirata u zapadnoj Africi.

HAVELSAN je turska kompanija za softvere i sisteme koja je prisutna u odbrambenom i IT sektoru.

Nakon što je 2012. godine uspostavljen NATO-ov Centar za pomorsku sigurnost u komandi Pomorske baze Aksaz, služio je na nacionalnom nivou pet godina. Zbog međunarodne prirode pomorske sigurnosti, centar je 2020. godine akreditovan od strane NATO-a, posebno u okviru borbe protiv transnacionalnog pomorskog kriminala.

Centar izvrsnosti pomorske sigurnosti danas obavlja poslove u okviru interoperabilnosti pomorske sigurnosti sa 30 zemalja NATO-a u oblasti obuke, vježbi, koncepta, standardizacije i analize u oblasti pomorske sigurnosti.

HAVELSAN je tako obezbijedio modul vježbe na trećoj multinacionalnoj vježbi pomorske sigurnosti koja je održana u novembru 2021. godine, a kojoj je 25 zemalja bilo posmatrači.

Četvrta verzija vježbe biće održana na jesen 2023. godine. U ovoj vježbi fokus je na zemljama zapadne Afrike s fokusom na Nigeriju, koje će biti pozvane u Turkiye.

Vježba, koja će se održati za stolom uz naučene lekcije o incidentima otmice i pirata u zapadnoj Africi, pružit će važne dobitke za regionalnu i međunarodnu sigurnost i sigurnost plovidbe trgovačkih brodova pod turskom zastavom.

Protokol o saradnji potpisan između HAVELSAN-a i NATO centra izvrsnosti pomorske sigurnosti ima za cilj korištenje modela podataka, sistema za podršku u odlučivanju o pomorskoj sigurnosti, modula vježbi u NATO standardima i da turska odbrambena industrija postane centar u tom smislu.

Generalni direktor HAVELSAN-a Mehmet Akif Nacar izjavio je da sistemi kao što su GENESIS i ADVENT, koje su razvili s turskim mornaričkim snagama, uspješno funkcionišu i da su postali međunarodno poželjni.

Izvor: AA

komentari (0)