Prvi turski astronaut putuje u svemir

Očekuje se da će posada pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu 19. januara u 13:15 sati

TEHNOLOGIJA 17.01.2024, 13:23 17.01.2024, 13:28
Prvi turski astronaut putuje u svemir
© Twittter/Printscreen

Prvi putnik u svemir iz Republike Turske trebao bi večeras, nešto iza ponoći, poletjeti u orbitu večeras. 

Pukovnik i pilot F-16 turskih vazdušnih snaga Alper Gezeravci će se uputiti na Međunarodnu svemirsku stanicu sa posadom Axiom Mission 3 (Ax-3). Posada Ax-3 biće lansirana iz rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Gezeravci, koji će ponijeti zastavu sa polumjesecom i zvijezdom u svemir, tokom dvonedeljne misije Ax3, učestvovat će u 13 različitih naučnih eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

On je u nedavnom intevjuu izjavio da će njegovo putovanje "ponijeti snove turskog naroda u dubine svemira".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na svom X nalogu podijelio poruku kojom je prvom turskom astronautu poželio uspjeh u naučnom radu.

“Prvog turskog astronauta kojeg ćemo ispratiti u svemir u 01:11 smatramo simbolom ambiciozne Turkiye koja raste i postaje snažnija”, istakao je Erdogan.

Turkiye je odabrala Gezeravcija, pilota F-16 turskih vazdušnih snaga, kao prvog potencijalnog svemirskog putnika tokom TEKNOFEST-a u Istanbulu u aprilu 2023.

Turska svemirska agencija osnovana je 2018. godine, dok je godinu kasnije najavljen svemirski program te zemlje, kao i svemirska misija s posadom.

Očekuje se da će posada pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu 19. januara u 13:15 sati

komentari (0)