Prvi turski simulator aviona Airbus A-320 počinje sa izvozom u svijet

TEHNOLOGIJA 23.09.2021, 11:46 23.09.2021, 12:11
Prvi turski simulator aviona Airbus A-320 počinje sa izvozom u svijet
© Printscreen

Poduzetnik iz turskog grada Konya Mevlüt Alyaz, ostvario je prvi izvoz prvog simulatora Airbusa proizvedenog u Truskoj. U svojoj kompaniji Alyaz osim simulatora aviona, proizvodi i Rally, Roller Coaster, Skydiving te ih izvozi u 36 zemalja svijeta. U sve to, dodaje Alyaz, uložen je veliki trud i strpljenje.  

Asortimanu, kojeg proizvodi njegova kompanija, Alyaz je nedavno dodao i simulator aviona Airbus A-320, proizveden po domaćoj stopi od 70 posto. Taj njegov rad izvezen je najprije u Uzbekistan, a nakon toga slijede ostale zemlje jer je, kako priča Alyaz, već dobio zahtjeve i od mnogih evropskih zemalja za kupovinu simulatora Airbusa.

Mevlut Alyaz, proizvođač simulatora istakao je kako su to tehnološki alati koji se koriste za povećanje interesa mladih za zrakoplovstvo, kao i za pružanje pilotima potrebnih informacija i opreme prije leta. On je, kako bi uspio u svom poslu, čitavo svoje srce usmjerio na svoj rad, pa tako svoje proizvode izvozi iz Amerike u Indiju, a iz Evrope u Irsku, Njemačlku, Francusku, Belgiju, Italiju, Grčku i Bugarsku.

No, put do izvoza nije bio jednostavan. Istraživanja i razvoj simulatora Airbusa A-320 počela su još 2019. godine. Alyaz je, uz podršku Uprave za razvoj i podršlu za mala i srednja preduzeća, započeo je industrijsku i univerzitetsku saradnju a projekat se, uz saradnju sa akademskim osobljem, počeo nazirati u prvom kvartalu 2021. godine. Tako je nakon 2,5 godine simulator Airbus A-320, sa kokpitom i standardima koji mogu oponašati stvarna kretanja aviona na platformi od 6 DOF-a sa težinom od 5 tona i visinom od 8,5 metara, ugledao svjetlo dana.  

/Anadolija/Printscreen 

Nudeći vrlo impresivno i realno iskustvo, simulator je s ovim mogućnostima uvršten u vrhunsku kategoriju. U kokpitu instruktor može promijeniti vrijeme tokom leta s zasebnog ekrana, kao i poremetiti motor aviona, poslati jato ptica ili primijeniti teške vremenske uslove u bilo koje vrijeme. Studenti koji prođu obuku pilotiranja imaju priliku bolje se pripremiti za poslovni život doživljavajući sve pozitivne ili negativne scenarije koji se mogu doživjeti u pravom avionu sa simulatorom, piše TrtHaber. 

- Napraviti ovakav simulator bio je izazov za nas. Takav simulator zahtijeva visoke standarde. Postizanje ovoga u Konyi, također, bi bilo izazov, ali i veliki uspjeh za nas. Sada mogu reći da poslovi koji zahtijevaju tehnologiju i ovakvo iskustvo počinju postajati svakodnevica, kazao je Alyaz.

Alyazov rad se na simulatoru aviona ne završava. Njegov cilje je, kako on kaže, proizvodnja za nacionalnu odbrambenu industriju pa zbog toga sa svojim timom radi danonoćno.

komentari (0)