Turska nastavlja nizati uspjehe na polju tehnologije: „Ubica dronova“ uspješno obavio prvi let

TEHNOLOGIJA 12.11.2021, 11:58 12.11.2021, 12:03
Turska nastavlja nizati uspjehe na polju tehnologije: „Ubica dronova“ uspješno obavio prvi let
© AA

Novi turski odbrambeni proizvod poznat kao "ubica dronova" uspješno je obavio prvi let.

Ovaj proizvod, poznat kao Fedai, razvijen je za neutralizaciju borbenih dronova i bespilotnih letjelica (UAV).

Model je izložen na sajmu odbrane i hibridnog vazduhoplovstva "SAHA EXPO", velikog turskog odbrambenog događaja koji je počeo u srijedu u Istanbulu.

Na četvorodnevnoj izložbi prikazani su turski odbrambeni proizvodi, uključujući bespilotne letjelice, oružje, radarski sistemi i kopnena i pomorska vozila.

Guray Ali Canli, šef kompanije Transvaro, koja proizvodi Fedai, rekao je da je prvi let obavljen u oktobru.

Naglasio je da postoji velika inozemna potražnja za ovim proizvodom i da se pripremaju da joj udovolje.

Prvih 10 primjeraka "ubica dronova", napravljenih od ugljenika, proizvedeno je masovnom proizvodnjom, rekao je Canli.

Firma je za proizvod pripremila koncept od pet vozila, uključujući jedno vozilo za kontrolni sistem, drugo za radar, termalnu kameru i ometač i tri vozila za višecijevne bacače.

Firma je razvila dva tipa proizvoda, Fedai 101 i Fedai 102, a posljednji je proizveden na zahtjev jedne države jugoistočne Azije, i može letjeti na visini od 5.000 metara.

Fedai 102 je duži i teži od 101, ali ima više kapaciteta leta i eksplozivnog materijala, pojasnio je Canli.

- U stvari, kupci vide Fedai kao sistem protivvazdušne odbrane na malim visinama, a ne samo kao ubicu dronova, dodao je.

Također je naglasio da je proizvod opremljen kamerom, lidarom i termalnom kamerom.

- To je 100 posto ugljenik, karakteristika koja je jedinstvena u svijetu, dodao je Calni, koji je objasnio da se anti-dron trenutno može lansirati iz višecijevnog bacača i lansera i da se radi na verziji lansiranja s ramena koja ne zahtijeva radarski sistem za operacije kratkog dometa.

- Fedai će uskoro biti jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda turske odbrambene industrije, rekao je Canli, ističući da se isporuke Fedaija očekuju početkom sljedeće godine, u januara i februaru.

Canli je naglasio da firma ne prodaje samo Fedai, već i kompletan sistem uključujući radare, termalne kamere, ometače i druge jedinice.

Njegova firma je također uspostavila pogon za proizvodnju radara u centralnoj Turskoj koji će biti u funkciji od januara.

Posljednjih godina Turska je postala zvijezda u usponu u globalnoj odbrambenoj i avio-industriji, piše AA.

Turska ima nekoliko kompanija i brendova kao što su Baykar i TAI koji proizvode letjelice koristeći uglavnom lokalne resurse. Ugovori o prodaji bespilotnih letjelica potpisani su sa zemljama kao što je Poljska, članica NATO-a.

komentari (0)