Da li ste čuli za ove bajkovite turske obale

Mirna naselja na obalama mediteranskog i egejskog mora postaju sve popularnija

Upoznajmo Turkiye 19.06.2022, 16:43 19.06.2022, 18:07
Da li ste čuli za ove bajkovite turske obale

Turkiye ima plaže koje su poznate diljem svijeta i koje svake godine posjećuju milioni ljudi. Međutim, postoje i neka obalna naselja koja još uvijek nisu otkrivena.

ANAMUR: Mjesto koje je teško napusititi

Anamur je antički grad koji se nalazi u blizini Mersina. Riječ je o malom naselju koje odiše historijom. U Anamuru možete istovremeno uživati u pogledu na plavo more i na planinu Toros, što će vas osloboditi umora i stresa. Ugodnu atmosferu ovog naselja je vrlo teško napustiti.

TISAN: Mjesto gdje se ne stari

Tisan je poznat kao antički grad Aphrodisias, a sastoji se od jednog poluotoka i otoka. Prelijepa plaža prekrivena sitnim pijeskom pruža vam nevjerovatan pogled na otok. Ovo mjesto u blizini Silifke, očarat će vas svojom prirodnom ljepotom.

SOKAKAGZI: Mjesto s kojeg se nećete željeti vratiti

Sokakagzi je mirno naselje smješteno u blizini Canakkale. Tu će vas dočekati netaknuta priroda, ljetnikovci koji se pružaju prema obali, mir i tišina.

ARSUZ: Mjesto koje će vam ponuditi isključivo prirodne namirnice

Arsuz je mjesto u blizini Hataya, smješteno je između planina Amanos i mediteranskog mora. Sastoji se od dva mala naselja i 25 sela.  U Arsuzu će vas dočekati lokali u kojima možete konzumirati isključivo prirodnu hranu.  

URLA: Najstarija egejska luka

Urla je mjesto u blizini Izmira, smještena je na obalu egejskog mora a slovi za najstariju egejsku luku. Zagovarači zdravog i dugog života sve češće biraju Urlu za život, a razlog tome je činjenica da Urla vremenom postaje tursko naselje u kojem ljudi najduže žive.

TEKIROVA: Spoj zelene i plave

Tekirova se nalazi u antalijskoj općini Kemer, koja je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija. Naselje Tekirova je jednostavni spoj zelene i plave boje, a prirodna ljepota koju ćete ugledati po dolasku u naselje podsjetit će vas da ste i sami dio prirode.

FINIKE: Zemlja narandži

Naselje Finike osnovano je u 5. stoljeću prije nove ere od strane fenićana. Ovo naselje je dugo godina bilo trgovački centar, dok danas slovi za jednu od najljepših turističkih destinacija u Turkiye. Mirno naselje čini posebnim miris narandži koji će vas očarati.

DIKILI: Mjesto odmora u izolaciji

Dikili je naselje smješteno na sjeveru regije Ege, udaljeno 120 kilometara od Izmira. Pješčana plaža od 40 kilometara te termalna ljekovita voda ovo naselje čini perspektivnom turističkom destinacijom.

BALIKLIOVA: Adresa mira i tišine

Riječ je o autohtonom naselju u blizini Urle u kojem je zabranjena gradnja. Ime je dobilo po ribama (balik) po kojima ovo naselje i jeste poznato. U ovom naselju je za vrijeme osmanskog carstva živjelo grčko stanovništvo, koje je nakon osnivanje republike napustilo zemlju.

AKYAKA: Mirna luka

Akyaka je mjesto u blizini Mugle i Marmarisa, koje je u posljednjim godinama među najposjećenijim turističkim destinacijama. Iako privlači sve više posjetitelja ovo naselje čuva svoj autohtoni izgled zahvaljujući tome što je dozvoljena samo drvena gradnja.  

KARABURUN: Netaknuta priroda nadomak Izmira

Karaburun je najprirodniji kutak regije Ege. Ovo naselje nadomak Izmira poznato je po netaknutoj prirodi i nevjerovatnom pogledu koje se po ljepoti i šarenilu može takmičiti sa duginim bojama.

komentari (0)