Drevne građevine i bogata historija ostrvo Sedir čine jednom od najposjećenijih destinacija

Ostrvo Sedir, na kojem se nalaze Apolonov hram, pozorište i ostaci nekropole (groblja), svake godine posjeti oko 150 hiljada domaćih i stranih turista

Upoznajmo Turkiye 30.05.2023, 10:15 30.05.2023, 10:31
Drevne građevine i bogata historija ostrvo Sedir čine jednom od najposjećenijih destinacija
© AA

Ostrvo Sedir u zaljevu Gokova, poznato po zaštićenom zlatnožutom pijesku, Kleopatrinoj plaži i drevnim ruševinama, omiljena je destinacija brojnih domaćih i stranih turista koji posjećuju Turkiye.

Ostrvo Sedir, 25 kilometara od Marmarisa, dobilo je ime svojim prirodnim ljepotama i historijskim ruševinama, a poznato je i po plaži koja nosi ime egipatske kraljice Kleopatre.

Posebno je zaštićen zlatnožuti pijesak, za koji se vjeruje da ga je brodovima iz Egipta za svoju voljenu, kraljicu Kleopatru, donio rimski zapovjednik Marko Antonije.

Danas plažu s zaštićenim pijeskom čuvaju ekipe obezbjeđenja, a sama plaža je okružena konopcima, budući da je zabranjeno polaganje peškira i ulazak sa papučama.

Plivajući u prohladnim vodama zaljeva, domaći i strani posjetitelji također imaju priliku vidjeti povijesne ruševine i iskopine na otoku, na koje se pruža jedinstven pogled.

Arheološke iskopine

Ostrvo Sedir, na kojem se nalaze Apolonov hram, pozorište i ostaci nekropole (groblja), svake godine posjeti oko 150 hiljada domaćih i stranih turista.

Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Turkiye i Ureda guvernera Mugle, iskopavanja se provode u drevnom gradu Kedrai na ostrvu, pod nadzorom Direkcije za muzeje provincije Mugla.

Ovogodišnji dio iskopavanja pod vodstvom prof. dr. Adnana Dilera započeo tim od 25 ljudi.

Kako do ostrva nema kopnenog pristupa, ekipa za iskopavanje dolazi do obližnjeng pristaništa, a odavde se čamcima prebacuju do drevnog grada.

Članovi tima sa velikom predanošću rade na otkopavanju historijskih ruševina.

Diler, voditelj iskopavanja, rekao je za Anadoliju da su tokom iskopavanja u drevnom gradu dobiveni važni podaci u smislu otkrivanja historijskog i arheološkog identiteta ostrva.

 Plaže i drevni grad 

Navodeći da je drevni grad Kedrai, koji gleda na zaliv Gokova, oduvijek bio važan centar, okružen jakim zidinama, dostupan samo s mora i sa svojim zaštićenim lukama, Diler je rekao da je radio istraživanja u regiji skoro 20 godina.

„Regija je ostrvsko naselje, ali njegova najvažnija karakteristika je grad. Radovi ovdje zapravo definišu kulturni identitet ostrva, ali pored toga, naš cilj je da ovo mjesto transformišemo iz identiteta plaže u identitet drevnog grada." rekao je Diler.

komentari (0)