Drevni turski običaji: Crvena vrpca, zavijanje pasa, polijevanje vode za putnikom...

U Anadoliji je jako zastupljeno vjerovanje u nazar odnosno u zle oči

Upoznajmo Turkiye 18.06.2022, 10:20 15.06.2022, 10:16
Drevni turski običaji: Crvena vrpca,  zavijanje pasa, polijevanje vode za putnikom...
© Yeni Şafak

Postoje mnogi drevni turski običaji kojima je narod ostao dosljedan do danas. Mnogi od tih običaja zastupljeni su i u regijama koje su bile pod osmanskom vlašću. 

Jedan od drevnih turskih običaja koji je zastupljen i u balkanskoj regiji jeste salivanje strave. Smatra se da salivanje strave liječi strah, nemir, depresiju i nesreću.

Vjeruje se da crvena vrpca koja se tokom vjenčanja veže mladoj oko struka, a tokom vjeridbe na burme donosi sreću. Crvena vrpca se pored toga kače i na kragnu djece koja tek nauče čitati.

Učenje mevluda i ilahija je praksa koja se zastupljena samo u Anadoliji. Inače u islamu ne postoji mevlud koji se održava nakon smrti. Prvi mevlud u historiji Osmanlija napisan je 1409 ili 1410. godine od strane Sulejmana Celebija, koji je bio pekar.

U nekim dijelovima Anadolije postoji vjerovanje da zavijanje psa nagovještava nesreću. Vjeruje se da psi predosjećaju neke događaje te da zavijanjem najavljuju nesretne događaje koje će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

U nekim dijelovima Anadolije se na okvire grobova naprave udubljenja u kojima se skuplja voda, vjeruje se da će umrla osoba imati koristi ako tom vodom napoji ptice i insekte.  

Neki dezeni koji su u turkmenskim selima Anadolije tkani na ćilime, prekrivače i zavjese bili su birani kako bi udaljili divlje životinje.

U Anadoliji je jako zastupljeno vjerovanje u nazar odnosno u zle oči. Vjeruje se da neke osobe posjeduju izvanredne karakteristike te da njihov pogled može nauditi osobi u koju pogledaju. Stoga se preporučuje nošenje plavih simbola u obliku oka.

Prema drevnom turskom vjerovanju voda je sveta, ona prestavlja bereket (op.a. blagodan ili blagostanje). Kada neko putuje, polije se za njim voda te se izgovaraju ove riječi: Idi i vrati se kao voda. Vrati se nazad bez nevolja.

Stari turci su bili nomadi te su po ulasku u šume u koje ranije nisu kročili lupali po stablima i galamili kako bi otjerali zle duhove.

U Anadoliji postoji vjerovanje da razum tokom ispijanja vode može pobjeći te se zato ruka stavi na vrh glave.

Prema vjerovanju, prelazak lijevom nogom donosi nesreću, stoga je potrebno svaki prvi korak napraviti desnom nogom.

Izvor: Yeni Şafak / Prijevod: Balkannews

komentari (0)