Englezi odabrali najljepše turske plaže

Na listi se nalazi i Alanya, koja je česta destinacija Bosanaca i Hercegovaca

Upoznajmo Turkiye 14.06.2022, 13:57 14.06.2022, 14:27
Englezi odabrali najljepše turske plaže
© Hurriyet

U ljetnom periodu kada smo neodlučni gdje se kupati i gdje provesti ljetni odmor urednici lista The Telegraph sabrali su najljepše turske plaže.

Na listi se nalazi i Alanya, koja je česta destinacija Bosanaca i Hercegovaca.

1- PATARA

Prelijepa plaža od 12 kilometara koja se pruža nadomak antičkog grada. Nakon plivanja i uživanja na plaži možete krenuti u tajanstveno historijsko putovanje.

Ova pješčana plaža je ujedno i zaštićena zona gdje morske kornjače snose jaja. Vjetar koji neprestano puše čini ovu plažu privlačnom i za one koji se bave surfanjem. 

2- BODRUMSKI POLUOTOK

Kada je riječ o ljetnom odmoru u Turkiye prvo mjesto kojeg se sjetimo jeste Bodrum. Ovaj poluotok za koji veliki broj turista smatra da je grad, svojim bijelim kućicama i plavim ušćima privlači veliki broj turista koji dolaze iz različitih dijelova svijeta.

3- OLUDENIZ

Put koji se pruža iz Fethiye do Oludeniza dug je 14 kilometara. Na kraju ovog putovanja dočeka vas izvanredno plavetnilo, odnosno ušće Belcekiz. Kada pređete pješčanu plažu stignete do jedinstvenog Oludeniza. Ono što ovu plažu čini jedinstvenom jeste mirno more bez valova, zelenilo koje ga okružuje, sitni pjesak te šareni padobranci koji se odražavaju u vodi dok plivate.

4- KALKAN

Kalkan je turističko naselje u blizini općine Kas, smješteno na zapadu Antalye. Kalkan se nalazi između Antalye i Fethiye, odnosno sjedišta Licijske civilizacije koja je postojala prije tri hiljade godina.

Među najpoznatijim plažama u Kalkanu nalazi se plaža Kaputas, ušće Firnaz te kalkanska javna plaža.

Kaputaš  plaža 

5- ANTALYA

 

Antalya je prva u Turkiye a treća u svijetu po broju stranih turista koji je posjećuju. Sa svojih skoro 400 hotela sa pet zvjezdica posjeduje više luksuznih hotela nego čitava Španija. Plavo more i jedinstvene pješčane plaže čine Antalyu jednom od najposjećenijih turskih destinacija.

6- SIDE

Side je turistička destinacija smještena na obali Manavgata. Dužina ove plaže je kilometar, dok je širina 400 metara. Ovo mjesto je posebno po antičkoj luci, glamuroznoj kapiji, starim kućama, javnim kupatilima i hramovima koji su okruženi zidinama.

7- ALANYA

Alanya je poznata po mediteranskoj obali od 100 kilometara te plažama koje su uređene po međunarodnim i prirodnim pravilima.

More u Alanyi prema obali poprima tirkiznu boju, a kada nema vjetra i valova moguće je vidjeti ribice koje plivaju na dnu mora.

Na zapadnom djelu grada nalazi se plaža Kleopatra, dok se na istoku nalaze plaže Keykubat i Begonvil. U blizini Alanye nalaze se i svjetski poznate plaže među kojima su i Alara, Incekum, Avsallar, Konaklı, Oba, Mahmutlar, Kargıcak i Demirtas.

Izvor: Hurriyet/ Prijevod: Balkan News

komentari (0)