Riba, sladoled, lubenica: Uživanje u ljetnim okusima Turkiye

Tokom ljetne sezone, na jelovnicima širom zemlje su uglavnom lagana, domaća jela od maslinovog ulja, povrće sa začinskim biljem i morskim plovodima iz domaćih mora.

Upoznajmo Turkiye 28.07.2023, 15:25 04.08.2023, 09:40
Riba, sladoled, lubenica: Uživanje u ljetnim okusima Turkiye
© Ured za kulturu i turizam ambasade Republike Turkiye u BiH

Od isprobavanja specijaliteta turske kuhinje kod uličniih prodavaca i na bazarima pa do posjete čuvenim restoranima sa fenomenalnim pogledom, odmaranje u Turkiye je pravi gastronomski užitak jer je ova zemlja destinacija za prave gurmane. Obogaćena civilizacijama koje su prošle kroz današnju teritoriju Turkiye, nacionalna turska kuhinja odraz je jedinstvene kulturne mješavine koja nudi za svakoga po nešto. Tokom ljetne sezone, na jelovnicima širom zemlje su uglavnom lagana, domaća jela od maslinovog ulja, povrće sa začinskim biljem i morskim plovodima iz domaćih mora.

Osvježavajući trio

Držati se mediteranske dijete kako bi ostali zdravi i u formi relativno je jednostavno tokom odmora u Turkiye. Predjela i glavna jela tokom svih dnevnih obroka u restoranima ili kućama pravljena su na maslinovom ulju. Boranija se sa maslinovim uljem pravi širom Turkiye i konzumira i kao glavno jelo i kao predjelo. Kako bi obroci bili lakši i zdraviji, tokom ljeta je manja konzumacija mesa stoga se i jela od patlidžana, sarme i dolme također prave bez mesa.

Začinsko bilje se poslužuje stalno kroz salate sa puno maslinovog ulja, sirćeta ili limuna. U Izmiru se najviše koristi mliječni čičak (şevket-i bostan) ili samfira (crni morski grah). Jela egejske regije sadrže povrće poput artičoka, cvijet tikvice i drugo bilje jedinstveno za ovu regiju. Nakon jela obavezno se služi trio dinja-lubenica-bijeli sir. Upravo je mješavina mliječnih proizvoda sa svježim voćem specifičnost ovog dijela svijeta.

Sladoled iz Kahramanmaraša

Na turskoj rivijeri tokom ljeta gurmani jedu „tahini piyaz“ – salatu od graha i tahini umaka sa paradajzom i lukom. Od jela istočne Anadolije ističe se ayran aşı – hladna jogurt supa sa pšenicom i slanutkom. Ona se priprema od raznih žitarica i sjemenki, u zavisnosti od regije. Najbolje osvježenje u vrelim danima na turskoj rivijeri pruža čaša hladnog soka od najukusnijih narandži na svijetu koje rastu na zapadu Antalije, u marini Finike.

Svjetski poznati turski sladoled je Maraš iz Kahramanmaraša. Sladoled proizveden od kozjeg mlijeka i korijena Marašovih divljih orhideja zasađenih u Kahramanmarašu, savršen je za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima. Njegova zgusnuta tekstura i okus čine ga drugačijim od klasičnog sladoleda, a tajna ove vrste sladoleda su njegovi sastojci koji su porijeklom iz ovih krajeva.

Svježa riba

Riba se u Turkiye konzumira tokom cijele godine, a pogotovo ljeti. Kao zemlja okružena sa tri mora, Turkiye ima obilje sezonskih vrsta morskih plodova. Riba se ljeti priprema na roštilju, a često se sprema i na pari s povrćem. Na kraju vrelog ljetnog dana, uz povjetarac na obali konzumiraju se bijela vina od domaćih sorti grožđa kao što su Misketi, Emir i Narince. Najboljim vinima pripada mjesto u međunarodnoj hotelskoj i ugostiteljskoj industriji Turkiye.

komentari (0)