Svjetska kulinarska destinacija: Istanbul se pridružuje porodici Michelin vodiča
Turska kuhinja može se pohvaliti širokim izborom hrane koja datira još iz Osmanskog carstva. Jedan od restorana koji poslužuje tradicionalna turska jela je Pandeli Istanbul, popularno odredište unutar istanbulskog Bazara začina koji se nalazi u historijskom dijelu grada.

Turska metropola Istanbul, jedan od svjetskih centara za gastronomski turizam, postaje 38. destinacija koja će se pridružiti čuvenoj kolekciji Michelin vodiča.
Prestižni vodič, objaviće selekciju restorana u Istanbulu i broj zvjezdica koje su osvojili 11. oktobra 2022. godine.
Osvojiti Michelin zvjezdice je neka vrsta Svetog grala za kuhare, poput osvajanja Oskara u kulinarstvu. Pobjednici su predstavljeni u novinama i televizijskim emisijama, a njihova stručnost je priznata u cijelom svijetu.
Vodič uzima u obzir kvalitet sastojaka, skladnost ukusa, vladanje tehnikama, ličnost kuhara izraženu u njihovoj kuhinji i, što je jednako važno, konzistentnost.
Turska kuhinja može se pohvaliti širokim izborom hrane koja datira još iz Osmanskog carstva. Jedan od restorana koji poslužuje tradicionalna turska jela je Pandeli Istanbul, popularno odredište unutar istanbulskog Bazara začina koji se nalazi u historijskom dijelu grada.
Pandeli je poznat po svom netaknutom dizajnu enterijera, impozantnom mozaičkom ambijentu i serviranju tradicionalne turske hrane na staromodan način. Iako su neki recepti izmijenjeni, prema riječima kuhara Bayrama Karacama, jela kao što su sultanska omiljena jagnjeća koljenica, jagnjetina u tandorima, ćufte na žaru, doner na hrastovom ugljenu i pecivo od patlidžana serviraju se upravo onako kako se to činilo stoljećima, piše AA.
Gosti poput Mustafe Kemala Ataturka, kraljice Elizabete Il, Audrey Hepburn...
Gosti restorana bile su poznate ličnosti iz svijeta zabave, politike i kraljevske porodice. Među njima su osnivač Republike Turkiye Mustafa Kemal Ataturk, britanska kraljica Elizabeta II, španski kralj i kraljica Juan i Sophia Carlos, glumica Audrey Hepburn i mnogi drugi.
Istanbul, međutim, nije samo tradicija, kao ni Michelin vodič. Grad ima hiljade restorana sa zadivljujućom raznolikošću od jedne obale do druge, uključujući i čuvenu Aseku. Ovaj profinjeni restoran nalazi se u 100 godina staroj istorijskoj zgradi u četvrti Karakoy. Aseka dodaje novi ukus Istanbulu, odražavajući klasičan, ali moderan stil u svojoj ponudi.
Šef kuhinje Omer Akosman rekao je da je postizanje Michelinove zvijezde postignuće timskog rada, jer svako u kuhinji mora svaki dan dati sve od sebe.
- Trudim se da se ne ograničavam na određena pravila ili određene kuhinje. Kada je u pitanju kreativnost, ja samo počnem sa proizvodom, a onda dodam neku tehniku. Divim se svim kuhinjama, pa se trudim da od svih uzmem ponešto, rekao je Akosman.
"Anadolija se može pohvaliti najboljom svjetskom kulinarskom kulturom"
Preko puta Plave džamije, u čuvenoj istanbulskoj četvrti Fatih, u restoranu Galeyan mogu se iskusiti predjela porijeklom iz Anadolije. Svojom prepoznatljivom lokacijom i dekorom, restoran je odiše bogatom atmosferom poluostrva koji je kroz istoriju bio dom tri različita carstva.
Kuhar Yunus Emre Akkor kaže da su civilizacije koje su Anadoliju nazivale domom neosporno imale najbolju kulinarsku kulturu i hranu na svijetu.
- Tokom osmanskog doba, jelo i piće i pisanje recepata za hranu su uglavnom radili ljekari, jer hrana ima ljekoviti učinak. Upotrebom pravih sastojaka, sa pravim začinima i objedom u pravo vrijeme, hrana zapravo produžava životni vijek osobe, rekao je Akkor.
Dodao je kako hrana "nema nacionalnost" nego geografiju.
- Dakle, onaj ko posjeduje geografiju Anadolije ima najbolju kulinarsku kulturu na svijetu danas. Po mom mišljenju, ovo je neosporno, dodao je Akkor.
Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča, objasnio je zašto je Istanbul dodan u njegove čuvene crvene knjige: "U gradu, koji je oduvijek bio raskrsnica čovječanstva, kultura i tradicija, možete pronaći kulinarsku raznolikost koja je zadivila naše timove", rekao je Poullennec.
Michelin vodiče od 1900. godine objavljuje istoimena francuska kompanija za proizvodnju guma. Prema web stranici Michelin Guidea, restorani mogu da dobiju do tri zvjezdice za kvalitet njihove hrane na osnovu pet kriterijuma: kvalitet korištenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuhanja, ličnost kuhara u njegovoj kuhinji, odnos cijene i ponude, kao i dosljednost kvaliteta između više posjeta Michelenovih inspektora.
Michelinovi inspektori prilikom dodjele zvjezdica u restoranima ne obraćaju pažnju na enterijer, dekor stola ili kvalitet usluge. Ove stavke su rangirane simbolom viljuške i kašike, ističu.