Tradicionalni ulični ukusi Turkiye: Kokoreč

Upoznajmo Turkiye 05.08.2022, 10:29 05.08.2022, 10:27
Tradicionalni ulični ukusi Turkiye: Kokoreč
© AA

Turska kuhinja koja je poznata po širokoj lepezi ukusa, može pretvoriti u užitak čak i ono što se u većini zemalja smatra otpadom.

Jedan od takvih izuma turske kuhinje jeste i kokoreč, koji se priprema od prethodno očišćenih crijeva.

Kokoreč je jedan od najspecifičnijih ukusa koje nudi turska kuhinja, dok miris koji se širi tokom pripreme, ne ostavlja ravnodušnim čak i najsitijeg prolaznika.

Prodavač kokoreča Gurel Kulsan je kazao da već deset godina radi ovaj posao, dodavši da miris kokoreča mami veliki broj ljudi.

- Specifičan je osjećaj kada osjetite miris kokoreča i čujete zvuk kapljica koje tokom pripreme padaju na žar, rekao je Kulsan.

Govoreći o važnosti njegovanja kulture ulične hrane, Kulsan je ispričao kako zimi nosi hranu do kupaca koji čekaju u automobilima, dok se ljeti kupci okupljaju oko njega i nestrpljivo čekaju serviranje.

- Ljeti imam puno prijatelja, družim se sa kupcima koji čekaju u dugim redovima. Međutim, kada nastupi zima svi naručuju iz svojih automobila. Tada budem sam, kazao je Kulsan.

On je pokušao prodavati kokoreč i u manjem poslovnom prostoru, no taj pokušaj bio je neuspješan, jer, kako kaže, veći je užitak kada kokoreč kupite od uličnog prodavača i jedete ga na ulici.

Penzionisani nastavnik Vedat Ozgen je vjerni kupac, koji je ovaj ukus zavolio zahvaljujući Kulsanu.

- Do prije deset godina nisam znao šta je kokoreč, nisam ga ni probao dok Gurel sa svojim kolicima nije došao u naše naselje, rekao je Ozgen, dodavši da se skoro svaki dan počasti kokorečom, jer ne može odoljeti mirisu.

Riječ je o hrani koja se priprema uglavnom od janjećih crijeva, koja se nakon dubinskog čišćenja motaju oko šipke i peku u posebnoj peći, nakon čega se začinjavaju sa raznovrsnim začinima i povrćem. 

Izvor: AA / Prijevod: Balkannews

komentari (0)