Turski grad Halfeti jedini na svijetu gdje se uzgajaju crne ruže

Upoznajmo Turkiye 27.01.2022, 12:07 01.02.2022, 16:01
Turski grad Halfeti jedini na svijetu gdje se uzgajaju crne ruže
© Internet

Posebna i prelijepa zbog svog reljefa, položaja, građevina, prirodnih ljepota, Turkiye je posebna i po još nečemu, a to je uzgoj crne ruže. Crna ruža je prvi put narasla u jednom prelijepom turskom turističkom gradu, Halfetiju.

Nedaleko od granice sa Sirijom, na oblama rijeke Eufrat, nalazi se mali, prelijepi gradić Halfeti, koji privlači sve posjetioce željne egzotike, romantike, ljubitelje stare povijesti. Njega posjećuju i svi oni koji žele da vide neobično cvijeće, ali i čuvenu crnu ružu.

Halfeti je na rijeci Eufrat podigao asirski kralj u 9. stoljeću prije nove ere, a kroz historiju, kako su se mijenjale civilizacije, mijenjao se i grad. Tako je u 20. stoljeću postao poljoprivredni ribarski gradić,  u kojem su stanovnici živjeli od rijeke Eufrat i uzgoja pistacija.

Ali, 1990-ih godina sve kreće po zlu, nakon što je izgrađena brana Birecik, zbog koje je oko 6.000 ljudi raseljeno, jer je rijeka Eufrat poplavila cijelu obalu i priobalna sela, te je Halfeti iznova izgrađen. Zbog izlijevanja rijeke, i poplave, možete vidjeti dio grada Halfetija kako je pod vodom, kao i munaru koja se vidi iz vode. Prema tome postoje dva dijela grada, stari dio grada pod nazivom Eski Halfeti (op. a. eski-stari) i novi dio grada. Zbog svoje ljepote i brojnih znamenitosti služi i kao kulisa za snimanje turskih serija.

Jedan od ukrasa Halfetija je crna ruža koja tu svoju specifičnu boju duguje jedinstvenom sastavu zemljišta koje je karakteristično za ovaj region, ali i podzemnim vodama koje prodiru iz rijeke Eufrat. Halfeti ruže cvjetaju u proljeće kada imaju intenzivnu crvenu boju koja tokom ljeta potamni toliko da su dobile naziv crne ruže.

Balkan News

komentari (0)