Turski grad koji odiše historijom: Canakkale

Antički grad Troja, planina Kaz i Podmorski muzej samo su neka od mjesta koja se trebaju posjetiti

Upoznajmo Turkiye 15.06.2022, 13:47 15.06.2022, 14:27
Turski grad koji odiše historijom: Canakkale
© Haber7

Canakkale je grad koji je kroz historiju svjedočio mnogim ratovima čiji su tragovi vidljivi i danas. Ovaj grad u kojem se nalaze memorijalni centri različitih nacija, smješteni u prelijepu prirodu, pravi je muzej na otvorenom.

Canakkale je još od helenističkog doba bilo među najpoželjnijim gradovima, dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata snažnom odbranom natjerao engleze da se uvjere da “Nije moguće preći Canakkale”.

Tragovi ratova skriveni su u spomenicima i memorijalnim centrima, koji su važni i za okupatorske zemlje. Tako unuci engleskih, australskih i novozelandskih vojnika svake godine 25.aprila posjećuju Galipolje kako bi odali počast svojim precima.

Pored historijskih i duhovnih vrijednosti, Canakkale svoje posjetioce osvaja i ljepotom plaža, ulica i luka. Ukoliko tražite ljetnu destinaciju u kojoj ćete u mirnoj atmosferi upoznati neku različitu kulturu, Canakkale je pravi izbor za vas.

Memorijalni centri u Canakkalama

Galipoljski poluotok koji se smješten između Mramornog i Egejskog mora, zbog velikih bitki koje su se vodile baš na tom mjestu, ima veliku historijsku vrijednost. Memorijalne centre koji su izgrađeni za poginule vojnike svake godine posjećuje hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta.

Antički grad Troja

Troja, jedan od najpoznatijih antičkih gradova u svijetu, nalazi se na obroncima planine Kaz. Riječ je o gradu koji je Homer opisao u epskom djelu Ilijada, a gdje se vodio trojanski rat. Ovaj antički grad koji postoji oko pet hiljada godina uvršten je među Nacionalne parkove kao i u UNESCO listu svjetske baštine.  

Podmorski muzej

Podmorski muzej u Canakkalama slovi za najveći podmorski muzej na svijetu. Ovaj šaroliki muzej posjeduje nekoliko prostora koji posjetiteljima pružaju ugodnu atmosferu. Najistaknutije djelo ovog muzeja jeste brod Nusret, koji je bio osmanski minopolagač za vrijeme Bitke na Galipolju.

Tržnica sa ogledalima (Aynalı Çarşı)

U prošlom stoljeću simbol Canakkala postala je Tržnica sa ogledalima (Aynalı Çarşı) koja je nazvana po ogledalima koja su se nalazila sa obje strane ulaznih vrata. Ova tržnica je bombardovana za vrijeme Bitke na Galipolju, a današnji oblik poprimila je 1967.godine.

Gokceada

Gokceada je najveći turski otok koji svojim plavetnilom i netaknutom prirodom svojim posjetiteljima tokom čitave godine pruža mirnu atmosferu. Otok je svrstan među spore gradove (cittaslow), a nalazi se i na vrhu liste centara za surfanje. 

Bozcaada

Treći najveći turski otok jeste Bozcaada, koji se često naziva „rajem turizma“. Na otoku Bozcaada dočekat će vas kamene kuće okićene raznoraznim cvijećem, a na kraju puta stići ćete do prelijepe obale.

Planina Kaz

Ova planina je još u antičko doba bila veoma važna, jer se vjerovalo da je Nuhova lađa ostala na planini Kaz te da je Zeus upravo s vrha te planine posmatrao Trojanski rat. Ljepotom prirode, dolina, vodopada i izvora iz kojih teče ledena voda planina Kaz je jedna od najvećih prirodnih bogatstava Turkiye.

Izvor: Haber7/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)