U turskom gradu Sorgun izgrađen "baščaršijski" sebilj

Novoizgrađeni sebilj je nazvan “Sebilj bratstva sa Bosnom i Hercegovinom“

Upoznajmo Turkiye 15.12.2022, 16:46 15.12.2022, 18:29
U turskom gradu Sorgun izgrađen "baščaršijski" sebilj
© AA

U gradu Sorgun u turskoj provinciji Yozgat izgrađen je sebilj poput onog na sarajevskoj Baščaršiji, koji predstavlja simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini. 

Sebilj u Sorgunu je izgrađen prilozima turskog dobrotvora Mustafe Buyukgoza, uz podršku tamošnje Opštine.

Novoizgrađeni sebilj je nazvan “Sebilj bratstva sa Bosnom i Hercegovinom“.

Mustafa Erkut Ekinci, načelnik Opštine Sorgun, u obraćanju na svečanosti otvaranja sebilja izrazio je želju da ovaj prelijepi objekat bude od koristi svima, piše AA. 

Istakao je da je prilikom posjete Bosni i Hercegovini prije sedam-osam godina vidio sebilj u Sarajevu te da je bio veoma impresioniran.

- Danas isti sebilj otvaramo i u našem gradu. Želio bih da se zahvalim Mustafi Buyukgozu koji je pomogao u izgradnji, rekao je načelnik.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović također će prisustvovao otvaranju sebilja. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja sebilja u turskom gradu Sorgunu.

Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH Jasmin Imamović istakao je da je potrebno nastaviti pružati podršku izgradnji mostova bratstva između Bosne i Hercegovine i Turkiye kako na nivou država kao i na nivou pojedinaca.

komentari (0)