Da li znate legendu o istanbulskoj ljepotici, Galata kuli?

Upoznajmo Turkiye 18.12.2021, 14:19 19.01.2022, 15:23
Da li znate legendu o istanbulskoj ljepotici, Galata kuli?
© AA

Jedan od simbola najljepšeg turskog grada Istanbula, i jedna od najljepših istanbulskih kula jeste Galata kula.

Galata kula je izgrađena 1348. godine, a izgradili su je Đenovljani. Njena svrha se stoljećima mijenjala. Prvobitno je služila kao osmatračnica, a u vrijeme Osmanlija je bila zatvor, nakon toga opet osmatračnica u slučaju požara, a na kraju kao svjetionik brodovima koji su plovili Bosforom. Galata kula je mnogo trpila, te je zbog toga mnogo puta bila i renovirana, ali i dalje čvrsto stoji na svom mjestu, i svojim postojanjem prkosi vremenu.

Pored historijskih činjenica postoje i dvije legende koje se vežu za ovu kulu. Jedna od tih legendi govori kako su stanovnici jedne prilike primijetili čudan objekat na nebu pa se zapitali shodno tadašnjem znanju i vjerovanjima da li je biće ljudskog roda i s ove planete ili je neki drugi svijet poslao svog izviđača da ispita i usput zastraši istanbulski narod. Navodno, događaj koji se desio 1600-ih godina, pripisuje se čovjeku pod imenom Hezarfen Ahmed Čelebi koji je svojeručno konstruisao krila poput orlovih i s njima skočio s Kule preletivši šest kilometara do Uskudara. Stanovništvo je bilo u takvom šoku i nevjerici daje vijest brzo došla do sultana koji je zaključio da čovjek s takvim vještinama predstavlja opasnost te ga je protjerao u Alžir.

Druga legenda koja se veže za istanbulsku ljepoticu jeste pak romantične prirode i priča se kako je Galata kula duboko zavoljela drugu kulu, nama poznatu kao Djevojačka kula. Ali, ova druga kula je bila opčinjenima svjetlima brodova, koji su obasjavali vode oko nje, da na Galatu uopšte nije obraćala pažnju te je tako ostavila u sevdahu do dan danas. Zbog toga se vjeruje da oni ljubavnici kojima nije suđeno da budu zajedno neće moći ni da se zajedno popnu na vrh kule. Također, Rimljani su vjerovali da dvoje koje se zajedno po prvi put popnu na vrh kule da će se i vjenčati.

Balkan News

komentari (0)