BH strongmeni obilježili svjetski dan borbe protiv multiple skleroze: "Je li teško? Jeste. Može li se? Može"

Poruka, koju su prenijeli uz pomoć bh. strongmena - Adina Arnauta i Damira Stroila, te Zane Velić-Terko, jednostavno glasi: "Ako nije teško živjeti s ovom bolesti, ako nije teško povući autobus od 15 tona, koliko može biti teško podići ruku kada se glasa za proširenje budžeta za oboljele od MS-a?"...

VIJESTI 29.05.2021, 16:36 29.05.2021, 17:09
BH strongmeni obilježili svjetski dan borbe protiv multiple skleroze: "Je li teško? Jeste. Može li se? Može"
© AA

U Bosni i Hercegovini, ni na jednom od nivoa, ne postoji jedinstveni registar oboljelih od bilo koje bolesti, uključujući i multiple sklerozu. U Kantonu Sarajevo već 55 godina djeluje Udruženje osoba sa multiple sklerozom, koje okuplja većinu oboljelih, a pretpostavlja se da ih samo na području Kantona Sarajevo ima između 1.000-1.200. 

Zabrinjavajući podatak je uočena tendencija porasta oboljelih, naročito mladih osoba, a 85 posto svih oboljelih su žene.

U Sarajevu je obilježen 29. maj, Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze, javlja AA. 

Sportskim događajem koji je održan u Sarajevu pod sloganom "Je li teško? Jeste. Može li se? Može", Udruženje je nastojalo prenijeti osnovnu poruku njihovih aktivnosti, a to je da jeste teško, ali može se.

Poruka, koju su prenijeli uz pomoć bh. strongmena - Adina Arnauta i Damira Stroila, te Zane Velić-Terko, jednostavno glasi: "Ako nije teško živjeti s ovom bolesti, ako nije teško povući autobus od 15 tona, koliko može biti teško podići ruku kada se glasa za proširenje budžeta za oboljele od MS-a?".

- Mi smo lojalni, punopravni članovi ovoga društva, koji mogu, koji znaju svoje vrijednosti i koliko možemo dati društvu. Sve što tražimo je da budemo priznati kao dio rješenja, a ne problema. A da bi to bili, neko drugi mora stvoriti preduvjete za to, mora učiniti da imamo pristup adekvatnoj i pravovremenoj terapiji, kazao je Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja, dodavši da "dizanje jedne ruke u korist proširenja budžeta sigurno nije teže od vući autobus od 15 tona".

Upravo je adekvatna i pravovremena terapija ono za šta se članovi Udruženja zalažu. Iako je pomak napravljen, pa je lista čekanja na imuno – modularnu terapiju smanjenja s pet godina na devet mjeseci, to je i dalje dug period za oboljele.

Adin Arnaut, prvi bh. strongman, a sadašnji jedini licencirani sudija Strongman lige iz BiH, sa svojim timom je podržao aktivnosti Udruženja.

- Damir Stroil, Zana Velić-Terko i ja smo već nekoliko godina ambasadori Udruženja, i zadovoljstvo nam je, a i čast, učestvovati u ovakvim aktivnostima čiji je cilj afirmacija snage – fizičke ili duha, afirmacija pozitivnih incijativa u društvu. Danas demonstrirane sportske discipline pokazuju da se činjenem malih koraka naprijed može postići mnogo, teško je, ali se može, izjavio je Adin Arnaut.

Damir Stroil, BiH strongman te Zana Velić Terko su svojim disciplinama, povlačenje autobusa od 15 tona na dužini od 20 metara, dizanjem jednom rukom kofera od 150 kilograma, te obaranjem vlastitog i državnog rekorda u dizanju 200 kilograma za žene, skrenuli pažnju javnosti na oboljele od ove bolesti, na činjenicu da iako je teško, oboljeli mogu postići svoj puni potencijal, uz odgovarajuće društvene uslove.

Sredstva za proširenje budžetske stavke za nabavku novih terapija postoje, ali je samo pitanje njihove preraspodjele i prioritizacije, jer je mjerilo civiliziranosti jednog društva njegov odnos prema ugroženima.

Udruženje podsjeća da svaka osoba oboljela od MS-a ne znači da više nije korisna društvu, a osiguranje adekvatne i pravovremene terapije bi osiguralo da svaka oboljela osoba, u kasnijim fazama bolesti, ne bude na teret društva, nego da se nastavi baviti svojim aktivnostima samostalno, dajući svoj doprinos daljem razvoju društva i pomažući drugim osobama u sličnom položaju.

komentari (0)