Džaferović: „Dodik je nakon sastanka s Putinom otpočeo napad na ustavni poredak BiH.“

VIJESTI 15.03.2022, 10:58 15.03.2022, 13:21
Džaferović: „Dodik je nakon sastanka s Putinom otpočeo napad na ustavni poredak BiH.“
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da je nakon posjete lidera bosanskih Srba Milorada Dodika Rusiji počeo napadati ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za TRT World, Džaferović je rekao: “ Između Rusije i nas nalazi se NATO prostor. Međutim iako se Rusija ne dodiruje sa zapadnim Balkanom određena opasnost postoji. Milorad Dodik je samo šest dana, nakon sastanka u Moskvi s Putinom, otpočeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.“

Džaferović je istakao da je rezolucijama koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske prekršen Dejtonski mirovni sporazum 27 godina nakon potpisivanja sporazuma.

Navodeći da je pasivnost međunarodne zajednice izazvala širenje rata 90-ih godina i da su ratovi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu okončani tek nakon intervencije NATO-a, Džaferović je rekao: “Međunarodna zajednica nije bez razloga uznemirena. Historijsko iskustvo govori da sukobi na Balkanu i šire gledajući u Istočnoj Evropi imaju potencijal za rapidno širenje. Historijski iskustvo kaže da je popustljivost u Minhenu 1938. dovela do eskalacije nacističke agresije.

Džaferović je rekao da Turska podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u i preuzima stabilizirajuću ulogu u Bosni i Hercegovini.

- Predsjednik Erdogan daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini, podržava sve narode i očekuje od svih da poštuju cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. To daje svoje efekte i, u kombinaciji sa sviješću o dokazanoj odlučnošću s kojom Turska podržava svoje prijatelje, omekšava one koji su negativno raspoloženi prema BiH, istakao je Džaferović za TRT World.

komentari (0)