Džaferović s Lajčakom o političkoj situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji

VIJESTI 11.03.2022, 10:43
Džaferović s Lajčakom o političkoj situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, u Turkiye. 

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi AA. 

Džaferović je kazao da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko, a ne administrativno pitanje te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Džaferović je kazao da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PS BiH.

Usvajanje zakona sa evropske agende stabiliziralo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo bi smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi, zaključili su u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

komentari (0)