Hadžije na Arefatu, jednom od tri temeljna obreda hadža

Hodočasnici će na brdu Arefat nastojati da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana

VIJESTI 08.07.2022, 09:37
Hadžije na Arefatu, jednom od tri temeljna obreda hadža
© AA

Nešto više od milion hadžija jutros je nakon sabah-namaza krenulo na put prema Arefatu, a boravak na ovom mjestu je jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadždža, pete islamske dužnosti. 

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 8. jula. U noći s četvrtka na petak hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki.

Hodočasnici će na brdu Arefat nastojati da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana.

Za vrijeme Arefata hadžijama su preporučene određene radnje koje je lijepo raditi: stajati na mjestu na kojem je stajao Allahov Poslanik a.s., u podnožju Džebelu-r-rahmeta, što više učiti Kur'an i spominjati Allaha dž.š. Na Arefatu će spojeno i skraćeno klanjati podne i ikindiju-namaz, provodeći čitav dan u ibadetima.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, gdje će skupiti kamenčiće, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred "bacanja kamenčica" na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana, piše AA. 

komentari (0)