Julian Assange podnio žalbu na odluku o izručenju

Gareth Pierce, iz Assangeovog pravnog tima, rekao je da su u četvrtak podnijeli dvije žalbe Višem sudu Velike Britanije protiv njegovog izručenja

VIJESTI 02.07.2022, 09:43
Julian Assange podnio žalbu na odluku o izručenju
© AA

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange danas je britanskom Višem sudu uložio žalbu na odluku britanske vlade da ga izruči Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je donijeta prošlog mjeseca.

Assangeov potez pokrenuće novu bitku između njegovog pravnog tima i američkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koja može potrajati mjesecima prije nego što se donese konačna odluka.

Gareth Pierce, iz Assangeovog pravnog tima, rekao je da su u četvrtak podnijeli dvije žalbe Višem sudu Velike Britanije protiv njegovog izručenja.

U međuvremenu, Assangeove pristalice u petak su protestvovale u Londonu ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanij, uzvikujući slogane "Novinarstvo nije zločin" i "Oslobodite Assangea sada".

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je kampanju za oslobađanje Assangea.

“Kažnjavanje Assangea zbog razotkrivanja ratnih zločina predstavlja prijetnju svim novinarima širom svijeta”, navodi se.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna odluku o izručenju Assangea.

Sud u Velikoj Britaniji u aprilu je uputio nalog za izručenje ministrici Patel, potvrđujući da su američka uvjeravanja o tome kako će se prema Assangeu postupati dovoljna za ekstradiciju.

Britanski sud u Westminsteru izdao je krajem aprila službeni nalog za izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Sud je odluku donio više od mjesec dana nakon što je odbijena žalba Assangea na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD je u decembru prošle godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog i "opresivnog" rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke Vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Prošle godine Assange je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

Izvor: AA

komentari (0)