Parlament Austrije jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

VIJESTI 07.07.2022, 11:35 07.07.2022, 12:02
Parlament Austrije jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
© AA

Parlament Austrije jednoglasno je usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se odaje počast žrtvama ubijenim 11. jula 1995. godine. 

Savez bh. udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, koji je pokretač inicijative, ranije je izjavio da u Parlamentu imaju podršku većine, a danjašnje glasanje je dokazalo da su bili upravu.

Prema pisanju N1, Rezolucija je ranije usvojena u vanjskopolitičkom odboru austrijskog parlamenta, a za nju su tada glasali čak i zastupnici desničarske FPÖ (op.a .Slobodarske stranke Austrije).

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, od vlasti Austrije se traži da nastavi aktivno podržavati komemoraciju genocida u Srebrenici zajedno sa drugim članicama Evropske unije.

U tekstu rezolucije se navodi kako se ona usvaja uoči 27. obilježavanja etničkog čišćenja i genocida u Srebrenici koja je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 16. aprila 1993. godine proglašena zaštićenom zonom.

U Rezoluciji je spominju dešavanja nakon zauzimanja grada od strane bosanskih Srba, odnosno snaga predvođenih generalom Ratkom Mladićem.

Napominje se da su zločini u Srebrenci procesuirani od strane međunarodnih sudova, koji su dešavanja u Srebrenici okarakterisale kao genocid.

komentari (0)