Prijateljstvo Bošnjaka i Turaka na austrijskoj Islamskoj karti

Muslimani koji žive u Austriji definiraju kartu kao djelo obilježavanja muslimanskih organizacija pod nazivom "promatranje"...

VIJESTI 04.06.2021, 12:14 04.06.2021, 18:20
Prijateljstvo Bošnjaka i Turaka na austrijskoj Islamskoj karti
© AA

Digitalna karta "Islam-Landkarte (op.a. Islamska karta)" u Austriji, na kojoj je označeno 600 džamija i drugih islamskih institucija, također, snažnu saradnju između vjerskih institucija Turaka i Bošnjaka , ocijenjuje kao prijetnju.  U dokumentu, u kojem se navodi da su Islamska zajednica Bosne i Hercegovine i Reisu-l -ulema Husein ef. Kavazović bili pod utjecajem Turske i predsjednika Erdogana, skrenuta je pažnja na Kavazovićeve prijateljske izjave o Erdoganu.

/Saff.ba 

U dokumentu se naglašava da su bosanske zajednice u Austriji uspostavile bliske odnose s turskim organizacijama ATIB i Milli Goruš (Milli Görüş), te se napominje da ti odnosi odražavaju blizak odnos između turskog Diyaneta i Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Muslimani koji žive u Austriji definiraju kartu kao djelo obilježavanja muslimanskih organizacija pod nazivom "promatranje". Muslimanski aktivisti tvrde da je austrijska vlada usmjerena na muslimanske institucije dijeljenjem adresa i drugih informacija.

Austrijska vlada je zbog „Islamske karte“  primila brojne kritike te se isticalo da je muslmane označila kao potencijalnu opasnosti.

/Saff.ba

komentari (0)