Stoltenberg najavio da će NATO povećati broj snaga visoke spremnosti na više od 300.000

Lideri NATO-a će se sastati u Madridu od utorka do četvrtka kako bi razgovarali o mogućem najvećem vojnom raspoređivanju još od kraja Hladnog rata

VIJESTI 27.06.2022, 15:11
Stoltenberg najavio da će NATO povećati broj snaga visoke spremnosti na više od 300.000
© AA

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će alijansa transformisati svoje snage za odgovor i povećati broj vojnika visoke spremnosti na više od 300.000.

Stoltenberg je u Briselu održao konferenciju za medije na kojoj je najavio da će Samit NATO-a u Madridu biti transformacijski sa mnogim važnim odlukama, uključujući i novi strateški koncept za novu sigurnosnu realnost.

“Također imamo za cilj da postignemo napredak u historijskim zahtjevima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, istovremeno osiguravajući da se riješe sigurnosni problemi svih saveznika. Razgovarao sam s turskim predsjednikom (Recepom Tayyipom, op.a.) Erdoganom u subotu, a sastat ću se sa švedskom premijerkom (Magdalenom, op.a.) Andersson tokom dana“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je kazao da NATO treba uzeti u obzir zabrinutost koju su izrazili saveznici, u ovom slučaju Turkiye, te je dodao da je to razlog zašto su intenzivirali dijalog tokom posljednjih sedmica.

Najavio je da će u utorak u Madiridu biti održan kvadrilateralni sastanak na kojem će, pored njega, biti turski predsjednik Erdogan i lideri Švedske i Finske. Dodao je da se danas održava sastanak delegacija te tri države i u sjedištu NATO-a u Briselu.

Lideri NATO-a će se sastati u Madridu od utorka do četvrtka kako bi razgovarali o mogućem najvećem vojnom raspoređivanju još od kraja Hladnog rata.

U fokusu samita će biti i odgovor NATO-a na rat u Ukrajini, kao i finski i švedski zahtjevi za pridruživanje 30-članom vojnom savezu.

Švedska je, zajedno sa Finskom, prošlog mjeseca zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je primjedbe na kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, prvenstveno teroristima PKK-a.

Izvor: AA

komentari (0)