Učenici ponovo u školskim klupama širom Turske: U BiH i zemljama regiona nastava uživo

 Osim u Turskoj, nastava je počela i u svim kantonima u Federacije Bosne i Hercegovine ali i širom regiona...

VIJESTI 06.09.2021, 10:01 06.09.2021, 10:27
Učenici ponovo u školskim klupama širom Turske: U BiH i zemljama regiona nastava uživo
© AA

Učenici u cijeloj Turskoj danas krenuli na nastavu, pet dana sedmično kao i prije pandemije koronavirusa, ali uz primjenu mjera protiv COVID-19.

Odluka je donesena nakon što je u Turskoj primijenjeno 96,9 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

U sklopu priprema za početak nove školske godine, predškolci i učenici prvih razreda učestvovali su u obuci za integraciju licem u lice od 1. do 3. septembra, a 165.450 učitelja obučilo je više od 2,3 miliona učenika.

Od danas, pet dana u sedmici, nastavi će prisustvovati oko 18 miliona učenika i više od milion nastavnika u svim razredima u cijeloj zemlji.

Za oko 58.000 škola, kao dio mjera borbe protiv COVID-19, odobreno je 650 miliona lira, odnosno 78,1 miliona dolara, za maske, dezinficijense i čišćenje, dok je raspoređeno 113.000 osoba za čišćenje.

Novim elektronski sistem praćenja uspostavljen u Ministarstvu obrazovanja, pratiće sve procese kako se ne bi poremetio proces obrazovanja.

Slučajevi infekcije koronavirusom, kontakta ili stanja rizika učenika i osoblja pratiće se kroz integraciju podataka između Ministarstva obrazovanja i Ministarstva zdravlja, a u škole će biti poslane potrebne obavijesti.

Prema propisanim mjerama zbog koronavirusa u školama, nastavnici i školsko osoblje ako nisu vakcinisani moraće se testirati dva puta sedmično.

 Osim u Turskoj, nastava je počela i u svim kantonima u Federacije Bosne i Hercegovine ali i širom regiona. Nastava je počela i u Srbiji ali i u Hrvatskoj. Školsku godinu u Hrvatskoj pohađat će 313.000 učenika osnovnih te 143.200 učenika srednjih škola. 

Prema odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, svi učenici kreću na nastavu uživo.

Maske neće morati nositi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, dok će učenici viših razreda, od petog do osmog razreda, morati nositi maske ako ne mogu održati potreban razmak od metar i pol u učionicama. Srednjoškolcima su maske obavezne ako u učionicama nije osiguran razmak od dva metra.

Maske je obavezno koristiti u zajedničkim prostorima, kao što su hodnici i školski prijevoz.

komentari (0)