Vučić i Stoltenberg razgovarali o zabrinjavajućoj situaciji na sjeveru Kosova

VIJESTI 03.08.2022, 15:41
Vučić i Stoltenberg razgovarali o zabrinjavajućoj situaciji na sjeveru Kosova
© AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova, saopšteno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu žive.

- Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a iznio poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta, prenosi AA.

Također navodi se da je Vučić još jednom naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rješavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srbijansku pokrajinu.

Sagovornici su dogovorili da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu, a Vučić je zahvalio Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srbijansku stranu.

Stoltenberg je prethodno razgovarao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijom, nakon čega je poručio da sve strane moraju da ostanu smirene, da izbjegavaju jednostrane poteze i da podržavaju dijalog pod posredništvom Evropske unije.

Napetosti na sjeveru Kosova potaknute su odlukom Prištine da recipročnim mjerama, umjesto identifikacijskih dokumenata i registarski tablica izdanih u Srbiji, izdaje tromjesečne ulazno-izlazne dokumente za državljane Srbije koji dolaze na teritoriju Kosova, a tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova zamijeni oznakama RKS.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su 31. jula magistralne puteve prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluke o registarskim tablicama i dokumentima iz Srbije.

Nakon barikada na putevima i pregovaranja sa inostranim partnerima, Vlada Kosova u ponedjeljak se obavezala da primjenu mjera odloži do 1. septembra. Nakon odluke vlade Kosova uklonjene su magistrale na putevima, a granični prelazi na sjeveru Kosova su ponovo otvoreni.

komentari (0)